Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommar i Hålsjö när den är som bäst

/
  • Många passar på att göra sig av med gamla saker. Lite varstans går det att se loppisskyltar som satts upp.

I tidningens sommarserie åker vi ut till byar i Hudiksvall och Nordanstig. Det är pilkastning som avgör vårt resmål, nu har turen kommit till Hålsjö.

Annons

Konst, loppis och kulturträdgårdar. Det är just under sommaren som Hålsjö kommer till sin rätt.

– Jag behöver aldrig vattna för när solen går upp över Dellen lägger sig dimman över trädgården, säger allkonstnären Gun Johannesson.

Mittemellan de vackra Dellensjöarna finns Hålsjö att finna med sina 214 invånare. Under sommaren blommar samhället bokstavligen upp. Sommarboende återvänder till det lilla samhället för att njuta av de vackra vyerna. Gun Johannesson är en av dem. För snart 20 år sedan köpte hon ett gammalt soldattorp från 1832 och just nu har hon en konstutställning där inne.

– Klockan halv fem på morgonen är ljuset som bäst, då kliver jag upp för jag känner en sådan fruktansvärd lust att måla, säger hon.

Mycket av hennes motiv hämtar hon från Dellensjöarna och sin egen trädgård. Och trädgården är inte vilken trädgård som helst att hämta inspiration från. Där växer gamla blommor som var vanliga i hälsingeträdgårdar förr i tiden. Blommor som inte finns att köpa i butiker idag.

Förutom Guns konst och trädgård går det att besöka loppisar. Den största är kanske den som ligger i den numera nerlagda gamla konsumbutiken. Här säljs både nytt och gammalt.

– Jag brukar vara här lite då och då så jag kände till den här loppisen sedan tidigare. Nu är jag och systern här på en utflykt, säger Ingela Frohm från Hudiksvall.

Mer läsning

Annons