Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sofie – en ledare för framtidens utmaningar

/

Sofie Jonsson från Hudiksvall utsågs den 1 december till Årets framtida kvinnliga ledare och även till vinnare av Female Leader Engineer 2015. Med start i höst påbörjar Sofie ett 1,5 år långt trainee-program. Men redan mot vårkanten väntar nya utmaningar för den tidigare skidåkaren.

Annons

Sofie Jonsson tar i maj examen från civilingenjörsprogrammet på KTH, Kungliga tekniska högskolan i Stockholm där hon läser samhällsbyggnad.

Kvinnliga studenter på KTH och Chalmers tekniska högskola kan under sitt sista år söka till Female Leader Engineer. I år sökte nästan 100 studenter, och i slutet av september valdes tjugo deltagare ut som har fått genomgå den utmanande och gedigna rekryteringsprocessen. Ur ett otroligt starkt startfält valdes Sofie Jonsson ut som vinnare.

Syftet med utmärkelsen är att öka andelen kvinnor på ledande positioner i näringslivet, synliggöra kvinnliga ingenjörer som förebilder inom ledarskap samt att identifiera högpresterande kvinnliga studenter till ledarroller i framtiden.

Som vinnare av Female Leader Engineer får Sofie, med start i höst, ett egendesignat traineeprogram på tre av partnerföretagen samt ett coachningsprogram hos Kvinnokompetensen.

– Jag får möjlighet att utforma ett eget program där jag jobbar hos tre av företagen, sex månader på vardera företag, berättar Sofie.

Vilka tre företag hon kommer att välja är dock inte klart än.

– Nästa steg nu är att jag ska träffa alla partnerföretag för att se vad det finns för möjligheter för mig, och utifrån det ska jag välja vilka tre företag som jag vill jobba hos.

Exakt vad hon vill jobba med kan hon inte riktigt säga än.

– Jag vill på något sätt driva samhällsutvecklingen framåt. Jag har ju pluggat samhällsbyggnad inriktat mot byggbranschen, men nu har lite andra dörrar öppnats, så framtiden får väl utvisa hur jag ska utforma programmet.

Mycket av utmärkelsen handlar om ledarskap, och en del av drivkraften för Sofie är just att få jobba med ledarskap i någon form. Sofie vill också visa andra unga tjejer att de ska ta för sig och våga kliva fram.

Att Sofie trivs i utmanande situationer kan till viss del bero på hennes tidigare karriär som längdskidåkare på elitnivå. Den satsningen ledde bland annat till ett studieår i USA via ett idrottsstipendium. Men i samband med att hon började på KTH lade hon skidkarriären på hyllan.

– Men jag tränar fortfarande, och åker rätt mycket skidor. Jag har hoppat in på någon sträcka i SM-stafetten, bara för att det är roligt. Jag har åkt för HIF hela tiden, och jag är fortfarande engagerad i klubben. Min pappa (Lasse Jonsson, reds. anm.) är ansvarig för seniorerna i klubben och min bror åker fortfarande.

Och innan traniee-programmet startar i höst väntar en annan utmaning för Sofie.

– Jag ska åka Vasaloppet, och det kan hända att det blir lite långlopp framöver.

Fotnot: Utmärkelsen delades ut i samarbete med AstraZeneca, Ericsson, Fortum, Sandvik, Scania, Skanska, Proximo och Kvinnokompetens.

Mer läsning

Annons