Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialtjänsten röjde skyddad identitet: "Jag vill inte visa min oro inför barnen"

En familj som lever under dödshot fick sin adress röjd av Hudiksvalls socialtjänst, som nu anmäler sig själv.

Annons

– Vi bedömer det som ett allvarligt missförhållande från vår sida, säger förvaltningschef Pia Andersson vid Hudiksvalls social- och omsorgsförvaltning.

Pia Andersson är förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvall.

Läs mer: Våldtogs efter miss i posthanteringen

Vid två tillfällen ansökte en individ i familjen om försörjningsstöd från socialtjänsten i Hudiksvall. Vid båda tillfällena skickades sedan brev från Hudiksvalls kommun till den adress där familjen vistades under skyddad identitet.

– Jag är besviken på dom. Jag vill inte visa min oro inför barnen, men jag sover oroligt och rör mig ute så litet jag kan, säger en familjemedlem.

Det är en medlem i familjen som är mordhotad och familjen har därefter ingått i rikspolisens program för vittnesskydd och fått hemlig identitet. Gärningsmannen har visat att han är kapabel att spåra familjen och spana på den för att sedan slå till. Vid ett tillfälle avlossade han skott mot en familjemedlem som lyckades undkomma med krutstänk i ansiktet.

Familjen har därför flyttat vid flera tillfällen sedan gärningsmannen avtjänat sitt fängelsestraff och försatts på fri fot. Möjligheterna att leva ett normalt liv är begränsade förklarar en familjemedlem.

Läs också: Nya rättegångsregler påverkar människor med skyddad identitet

– Det här innebär att vi måste planera livet på ett helt annat sätt. Jag vill inte fundera för mycket på vad vi ska ta oss till, för då blir hjärnan överhettad, säger en familjemedlem.

Familjen lever med uppfattningen att förföljelsen och hotet inte kommer att upphöra så länge gärningsmannen är kapabel att fullfölja dödshotet. Ingen i familjens släkt vet var de befinner sig och av samma säkerhetsskäl får inte far- och morföräldrar träffa sina barnbarn. Samtidigt går det inte att hindra barn från att försöka skaffa sig ett vanligt liv med vänner och aktiviteter. Men tillvaron för ett barn är så påfrestande att barnet periodvis vårdats inom psykiatrin.

– Vi har inget annat än att förlita oss på myndigheternas skydd, säger familjemedlemen.

Läs mer: Så är livet som gömd

Handläggaren vid Hudiksvalls kommun ska ha varit medveten om säkerhetsföreskrifterna. Trots det skickades breven till den adress där familjens vistades vilket innebär att uppgifterna om den personen blev offentliga och därmed spårbara.

– Risken är väldigt påtaglig att vårt agerande fått konsekvenser för den skyddade personen, säger Pia Andersson.

Socialtjänsten håller nu på att ändra sina rutiner för att förbättra säkerheten.

– I det här fallet är det både mänskliga faktorn och systemet som kan lastas. Det kan vara hård arbetsbelastning och stress för våra medarbetare. Vi har rutiner som inte varit riktigt bra. Nu har vi sett över våra rutiner efter den här händelsen, säger Pia Andersson.

Händelsen är polisanmäld och Hudiksvalls kommun har alltså också anmält sig själva till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Mer läsning

Annons