Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialstyrelsen granskar äldreboende

Personalen på ett äldreboende i Hudiksvalls kommun hittade en av de boende liggandes på golvet en sen lördagseftermiddag i år. Kvinnan hade brutit lårbenet.

Annons

Händelsen har lett till att en anhörig till kvinnan har lämnat in en anmälan om fel i vården till Socialstyrelsen. Den anhöriga ställer sig frågan hur länge kvinnan har legat på golvet med svåra smärtor innan hon har fått hjälp av personalen. Den anhöriga som har gjort anmälan är orolig för att den dementa kvinnan har fått legat väldigt länge innan någon har hört hennes rop på hjälp.

– Vi kommer att utreda händelsen för att se vad som har hänt. Vi kommer att se över ifall rutinerna vid det aktuella tillfället har fungerat, säger Pia Andersson, förvaltningschef.

Enligt anmälan är kvinnan noga med att stänga dörren till sin lägenhet på äldreboendet. Och enligt den anhöriga ligger kvinnans lägenhet längst bort i korridoren och det är omöjligt att höra henne ropa om dörren är stängd. I anmälan påpekas det också att olyckan skedde på en lördag då det enligt anmälaren är mindre bemanning än på vardagar.

Socialstyrelsen har inlett en utredning av det som har inträffat på äldreboendet. Socialstyrelsen har begärt att ansvarig nämnd i Hudiksvalls kommun ska komma in med ett yttrande om anmälan. Dessutom vill Socialstyrelsen se en beskrivning över hur omvårdnadspersonalens rutiner vid dag och kvällspass på äldreboendet ser ut, en beskrivning över eventuella brister som har uppmärksammats i samband med olyckan och ifall kommunen själva har utrett händelsen vill Socialstyrelsen ta del av den utredningen.

– Nu måste vi avvakta för att se vad utredningen visar. Men finns det brister ska de naturligtvis åtgärdas, säger Pia Andersson.

Mer läsning

Annons