Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snåla januari är här

/
  • Per Classon och Kim Lundh, Hudiksvall:- Nej, vi tänker faktiskt inte särskilt på det. Vi följer ingen budget heller, utan försöker ha lite koll och ser till att inte göra av med alla pengar. När vi handlar handlar vi det vi vill.
  • Maj-Britt Andersson, Hudiksvall:- Nej, jag snålar året om, det är min livsstil, och det gör att jag inte behöver snåla särskilt i januari. Det jag behöver behöver jag.
  • Susanne Olsson, Hudiksvall:Ja absolut, jättemycket. Jag drar ner på nöjen och kläder köper jag inte om det inte är akut. Maten prioriteras, så där märks det inte så mycket.
  • Sara Carlzén, Hassela:- Jag bor ju fortfarande hemma, men visst märks det att hela familjen får tänka på vad man gör. Men jag har ju nyss fått julklappar så jag är nöjd.
  • Seppo Sarkkinen, Hudiksvall:- Jag är pensionär så jag får hålla igen jämt. Nu är jag så pass gammal att jag vet att man bör ha pengar kvar i plånboken även efter årsskiftet.
  • En hel del pengar går att spara snabbt, bara genom att välja att äta billigt, till exempel blodpudding.

Är du en av januari månads fattiglappar? I så fall är långt ifrån ensam.

Annons

Den här månaden verkar lönen försvinna lite snabbare än vanligt från kontot och så är det för många efter jul- och nyårsfirande plus efterföljande reor. För många är januari årets fattigaste månad.

- Ja, många säger att januari känns som en lång månad, säger Ellen Sjölander, diakon i Hälsingtuna-Rogsta församling.

Till henne och hennes kolleger kommer under hela året människor i ekonomiskt trångmål för att söka hjälp, främst med att få mat på bordet. Januari är visserligen inte den värsta månaden, enligt Ellen Sjölanders egna anteckningar söker flest människor kyrkans hjälp i december, men januari ligger i topp jämfört med årets övriga månader.

- Förra året fick 14 människor eller familjer i vårt område hjälp i januari och siffrorna verkar bli likadana för i år.

Den ekonomiska situationen är naturligtvis mycket olika för olika människor, men för dem som kan är det en bra tid nu att börja tänka på hur man ska kunna skaffa sig en buffert. Även om vissa utgifter är oförutsedda kan man förutse att de kommer.

Konsumentverkets tips, enligt TT, är att man exempelvis kan se över sina avtal för el, telefon och försäkringar. Kanske kan man lägga om eventuella lån och på det sättet lägga undan de kronor som sparas.

Mer läsning

Annons