Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smutsigt i pizzerior och gatukök

/

Vanligt med brister i kökshygienen.

Annons

Mindre än hälften av rengöringsproverna blev godkända, då miljökontoret i fjol granskade hygienen vid 29 pizzerior och gatukök i Hudiksvall och Nordanstig.

Rengöringen kan överlag förbättras, konstaterar nu miljökontoret i en rapport.

Proverna tog man på skärbrädor och knivar, och till exempel arbetsbänkar, handtag, degblandare, skärmaskiner, olika arbetsredskap med mera.

Kontrollen är den första i sitt slag, i Hudiksvall och Nordanstig. Man använder en enkel mätare, och ett färdigriggat provrör med tops och en vätska som reagerar med proteiner.

Totalt var 21 prover av 55 från första försöket godkända, och de resterande 34 proverna resulterade i anmärkning eller underkänt. Företagarna fick möjlighet att rengöra redskapen igen, men kom inte alltid i mål ändå. En del skärbrädor kasserades efter ett tredje försök, då de var så slitna att de var svåra att rengöra.

Några av anledningarna till att det blev underkänt var alltså bristfällig rengöring, rester av rengöringsmedel som inte hade sköljts bort, slitna skärbrädor där smuts hade samlats i sprickorna, knivar som hängde på smutsiga knivlister och så vidare.

– Den här testen är ett sätt att försöka hjälpa företagen. Vi är inte ute efter att sätta dit någon, men det här är ett billigt och enkelt sätt att visa hur det ser ut med hygienen. Man bör diska skärbrädor och redskap i diskmaskin, det är bara då man får tillräckligt höga temperaturer, säger Per Tenne, livsmedelsinspektör vid Hudiksvalls kommun.

Alla kök har blivit informerade om resultaten. Var resultatet underkänt, har de uppmanats att se över rengöring, förvaring och hantering av redskap, och se till att diska och rengöra bättre.

Mer läsning

Annons