Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Smörbeslut kör över kostpolicy

/
  • Anton Stark och Isabelle Broberg, elever på Lunds skola i Forsa, har lämnat in ett medborgarförslag som de presenterade på fullmäktigesammanträdet. De vill få möjlighet att bre sina lunchsmörgåsar med Bregott.

Skolbarnen ska få möjlighet att välja ett bredbart smöralternativ till smörgåsmargarin. Det har Lärande- och kulturnämnden beslutat och går emot både kommunens kostchef och Livsmedelsverkets rekommendationer.

Annons

- Det kan uppfattas som lite provocerande, men för oss är det en viktig profilfråga, säger nämndens ordförande Stefan Bäckström (C).

Det är Centerpartiet som drivit frågat och 200 000 kronor har sedan tidigare avsatts i budgeten. Även elever i Forsa har i ett medborgarförslag krävt ett alternativ, typ Bregott, till smörgåsmargarinet.

Alliansens beslut kör över både kommunens kostchef, Katarina Niemi, och dietist Barbro Karelius, som båda anser att man i offentlig verksamhet ska följa de rekommendationer som finns.

Livsmedelsverket rekommenderar nyckelhålsmärkta margariner.

- Det forskningen har sett är att hela befolkningen får i sig för mycket fett och fel sorts fett, säger Barbro Karelius.

Annons