Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skräckbild från förläggning

/
  • Bilden som ges från en representant för flyktingarna på Njutångersgården är allt annat än positiv.

Tillvaron på Njutångersgården är plågsam för många av de hundratalet flyktingar som bor där. Vi har träffat en företrädare.

Annons

Det är en ångestladdad bild av timmar, dagar, veckor och månader av väntan han målar upp. Vi för samtalet på engelska i tidningens bil.

Ovanpå den psykiska pressen beskrivs en vardag i Njutångersgården med för lite mat som är smaklös och av dålig kvalitet. Det finns ingen tillgång på frukt, det är skitigt i allmänna utrymmen och utöver det råder sysslolöshet och isolering. Mannen vi talar med delar tillvaron med över hundra andra i samma situation.

Flyktingen vill vara anonym, rädd för repressalier.

– Det finns nyförlösta mammor och familjer med barn här, förklarar han och säger att de blir behandlade som djur, att de inte får äta sig mätta och att de nekas att ta en gång till om de vill ha mer.

Han vill ha tillräckligt mat och bli bemött med respekt, det räcker så, det är allt han begär, meddelar han.

Flyktingarna kommer från flera olika länder, främst från norra Afrika. Ingen av flyktingarna har sett snö tidigare och det svenska klimatet kom som en chock för dem.

Mannen berättar att de fått 800 kronor till vinterkläder.

– Det räcker till en jacka, men inget mer. Har man tur kan man få tag på en för en femhundring.

Det är inte en ovanlig syn att de står och väntar på bussen, eller promenerar längs gamla E 4 iförda sommarkläder och foppatofflor, meddelar en kvinna som hjälpt till att förse flyktingarna med vinterkläder.

Även hon vill vara anonym, hon säger att Njutångersgårdens ägare och dess föreståndare uppträtt hotfullt, att leveranserna med kläder, skor, barnvagnar och allt som behövts, varit ovälkommet från deras sida, medan flyktingarna tagit emot sändningarna med tacksamhet.

Hon har mer kläder på lager men säger att hon nekas tillträde till anläggningen.

Mer läsning

Annons