Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbyn designade det bästa klassrummet

/
  • Skolbyns femteklassare diskuterade fram olika förslag i grupper. Sen sammanställde de förslagen till ett enhetligt kollage.
  • Eleverna var upprymda och förväntansfyllda när de den första april fick reda på att de var bland de tio finalisterna.
  • Inte förrän de var på väg i taxi till TV-huset fick eleverna reda på att de hade vunnit tävlingen.

Femteklassarna i Skolbyn i Hudiksvall vinner 100 000 kronor för ombyggnad av sitt klassrum. De har själva designat klassrummet som ska byggas av Kinnarps under sommarlovet.

Annons

Över 140 klasser runt om i Sverige deltog i tävlingen Framtidens klassrum. Första april stod det klart att Skolbyn hade skickat in ett av de tio bästa bidragen. Sen dess har de arbetat ihärdigt för att samla in röster.

Under tisdagen avgjordes tävlingen. Patrik Melin var tillsammans med två elever, Axel Svensson och Linnea Onkenhout, inbjudna till TV4-programmet Gomorron Sverige.

Det var i taxin på väg till TV-huset som Axel Svensson fick reda på att de hade gjort det vinnande bidraget.

- Det går inte att beskriva, jag blev jätteglad, säger Axel Svensson.

Han tror att deras nya klassrum kommer att bidra till en lugnare miljö där de kan jobba bättre och lära sig mer.

Både eleverna och lärare Patrik Melin nämner tavlans placering som den viktigaste förändringen. Idag är den på klassrummets kortsida vilket gör att de som sitter i den bakre delen av klassrummet hamnar väldigt långt bort.

I elevernas nya klassrum ska tavlan sitta på långsidan. Bänkarna ska vara placerade i en halvcirkel riktade mot tavlan och de bakre ska vara upphöjda så att alla kan se bra.

Sammanlagt fick Kinnarps in över 14 000 röster. Av dem röstade 3318 på Skolbyns bidrag. De fick drygt tusen röster mer än tvåan, Tegelbruksskolan från Falun.

Mer läsning

Annons