Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skarpt läge i fyra dygn

/
  • De ettriga kulsprutorna smattrade i skogen vid skjutbanan vid Vikstaberget, Forsa. På fredagseftermiddagen förflyttade sig hemvärnets Gävleborgsgrupp till Hornslandet, där de ska öva till sent på lördagen.
  • De skadade soldaterna i det första fordonet släpas bakåt, för att sedan kunna transporteras vidare till läkare.
  • Fredrik Almér är ställföreträdande chef för Gävleborgsgruppen.
  • Flera hundar deltog i övningen. De kan snabbt lokalisera motståndaren.
  • Insatskompaniet ska snabbt kunna sättas in om en fiende utan förvarning finns på svensk mark.

Just nu pågår en fyra dagar lång hemvärnsövning runt Hudiksvall. Det är Gävleborgsgruppens insatskompani som lagtränar för att slipa på gruppernas förmåga att lösa olika uppgifter. - Det här är nya armén, säger chefen Raymond Iller.

Annons

- Kulorna viner över huvudet på dig. Ner i skydd, skriker övningsledaren till en av hemvärnssoldaterna i Gävleborgsgruppens insatsstyrka.

Några fordon har kört rakt i ett bakhåll längs en skogsväg. Första bilen har slagits ut av en kulspruta lite längre fram.

Insatsförbandet har beredskap dygnet runt och året runt och ska kunna börja utföra den uppgift fått inom sex timmar.

- Vi är en betydelsefull och viktig del av länets krishanteringsförmåga, säger Gävleborgsgruppens chef Raymond Iller och minns hur 100 hemvärnssoldater var på väg till de stora skogsbränderna i Hassela och Skån 2008.

Hemvärnets roll i det svenska förvaret har förändrats genom åren. Numera är det bättre utrustning och utbildning.

- Kraven på Hemvärnet har skruvats åt, ribban har höjts, säger Raymond Iller och berättar att det antingen krävs genomförd värnplikt eller den nya GMU, grundläggande militär utbildning, för att få gå med i hemvärnet.

Han förklarar att dagens hemvärnsförband går att använda operativt. Gävleborgsgruppen har ett bevakningskompani och ett insatskompani.

Det är det senare som sedan i torsdagsmorse övar i vid skjutbanan i Vikstaberget, Forsa, och på Hornslandet. Runt 130 soldater deltar och deras motståndare har hämtats från Västernorrlandsgruppen.

Insatskompaniet ska kunna bekämpa en fiende och återta terräng eller ett objekt.

På torsdagen hade de som uppgift att återta en mast.

- Jag tycker att det gick bra. Vi utsattes för en situation vi inte har jättemycket bekantskap med, säger plutonschefen Magnus från Hudiksvall.

Han har varit med i hemvärnet i tio år och uppskattar gemenskapen.

- Och det ger en känsla av att göra en vettig insats, säger han och tänker till exempel på att de var aktiva i de nyss nämnda skogsbränderna.

Mer läsning

Annons