Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sista ordet inte sagt om Medskog

/
  • Tony Björklund ifrågasatte hur väl planen överensstämmer med verkligheten. Ett vattendrag som är utritat som en bäck i planen är numera i själva verket ett dike, menade han.
  • – Syftet är att informera och ge möjlighet att komma med frågor, sa Lennart Westberg, plan- och bygglovschef, om anledningen till att medborgardialogerna hålls.
  • Ann Berg (FP), byggnadsnämndens ordförande, uppmanade åhörarna att göra sina röster hörda.– Sista ordet är inte sagt än, så passa på att påverka, sa hon.

Åsikterna om vad ett nytt handelsområde i Medskog skulle innebära går isär. I går fanns möjligheten allmänheten att komma med synpunkter.

Annons

Ett möjligt handelsområde vid korsningen av nya E4 och riksväg 84 har skapat debatt. På onsdagskvällen diskuterades frågan vidare under det första informationsmötet av fyra i Hudiksvalls kommuns regi. Ett tjugotal personer hade letat sig till Folkets hus i Iggesund för att göra sina röster hörda.

Fler negativa kommentarer än positiva hördes från åhörarna under kvällen. Viveka Höglund från Omställning Hudiksvall såg till exempel brister i den handelsutredning som gjorts. Hon saknade en nettoberäkning av hur många nya arbetstillfällen som skulle skapas.

Bengt Gill, tidigare planeringschef i kommunen, uttryckte en farhåga om att handeln på mindre orter riskerar att försvinna.

– Grundfrågan är vilken stad och vilken kommun vi vill ha, sa han.

Lars Sidén (KD), ersättare i byggnadsnämnden, såg snarare etableringen av nya företag som ett sätt för unga att få arbete. Han menade att "centrumfolket" i Hudiksvall sysslade med propaganda.

– Något värre ylande om att vargen kommer har jag sällan hört. Det enda hotet mot cityhandeln är om systembolaget flyttar, sa han.

Det område som vore aktuellt för nya butiker motsvarar tre Ica Maxi-tomter, sa Lars Sidén.

– Det går inte att jämföra Medskog med Birsta.

Att Biltema, som uttryckt intresse att etablera sig i regionen, kommer att öppna en ny butik är klart, enligt Henrik Fredriksson, delägare i företaget Roph invest. Frågan är bara om det blir i Hudiksvall eller Söderhamn.

– Ingen belyser alternativet. Vad händer med Hudiksvalls centrum om de hamnar i Söderhamn? säger han.

Mer läsning

Annons