Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Silvermynt från 900-talet värdefullt tillskott till museet i Hudiksvall

/
  • Silvermyntet ingår i en större skatt, Vikenskatten.
  • Myntet har arabisk text.
  • – Just det här myntet väger ett par gram, säger Lars Nylander.
  • – Jag tycker att det är helt fantastiskt och är glad över att få utöka museets samlingar, säger Lars Nylander.

Ett arabiskt silvermynt från tidigt 900-tal väcker stora förväntningar på Hälsinglands museum.

Annons

Myntet är präglat i Tasjkent, nuvarande Uzbekistan, i början av 900-talet. Det hittades i Viken, Alfta, 1907 och genom en privatperson har det nu kommit till museet.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt och är glad över att få utöka museets samlingar. Vi använder ju våra samlingar, bevarar dem för forskare och för framtiden, säger Lars Nylander, antikvarie på Hälsinglands museum.

Läs även: Norrlands största silverskatt hittades i Tolsta utanför Hudiksvall

Silvermyntet ingår i en stötte skatt, Vikenskatten, som är ovanlig eftersom den består av enbart mynt. Mynten grävdes troligen ner någon gång på 900-talet, när det var oroliga tider. Vid den tiden handlade man med metallvärdet i mynten och hela skatten vägde totalt 571,5 gram.

– Just det här myntet väger ett par gram. Men jag vet inte exakt och det är inte så lätt att hitta en våg som visar två decimaler på ett gram. Jag kanske kan låna en våg hos någon av guldsmederna, säger Lars Nylander.

Läs även: "Det är en silverskatt, men inte från den tidsperiod vi hoppades på"

På myntet finns fullt av arabisk text, bland annat fyra citat ur Koranen och orden: "I Guds namn! Detta mynt är präglat i Tasjkent år tvåhundranittiotvå." Det angivna årtalet följer den muslimska tideräkningen, och motsvarar år 904 eller 905 efter Kristus.

– De här mynten visar att vi har haft kontakter långt bort redan för länge sedan. Fynd från 900-talet är väldigt stort. Vi som regionalt museum kan ställa ut dem och visa att det här är en riktig skatt.

Sedan tidigare har Hälsinglands museum sex mynt från den så kallade Vikenskatten. Enligt lag ska mynt som innehåller guld, silver eller koppar anmälas till Riksantikvarieämbetet och staten erbjuds att köpa dem.

Läs även: Sällsynt mynt gav klirr i kassan

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik