Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Siktar på att sammanföra krafter

/
  • Lena Ilíc Mattsson har nära till Malnbaden från hemmet och semestrar gärna på hemmaplan under sommaren.
  • Snart kommer Lena Ilíc Mattsson att ta över vd-stolen hos Hudiksvalls Näringslivs AB.

En person med erfarenhet från flera branscher kommer snart att ta över rodret hos det kommunala näringslivsbolaget.

Annons

Lena Ilíc Mattsson hälsar med ett stadigt handslag när tidningen kommer på besök till villan på Malhedsvägen. Nyligen blev det klart att hon är nästa vd för kommunala Hudiksvalls Näringslivs AB (HNA), ett uppdrag hon ser fram emot.

– Det är hedrande att styrelsen gett mig det här uppdraget. Jag är förväntansfull och det ska bli spännande. Jag har bara positiva känslor inför uppgiften, säger hon, erbjuder en stol och väljer själv att sitta i solen när vi slår oss ner på familjens uteplats.

Lena Ilíc Mattsson är född i Umeå, men uppvuxen i Hudiksvall. Skolgången gick via Västra skolan, Läroverket och avslutningsvis natur på Broman.

– Jag valde natur eftersom det är ett brett program med många möjligheter, berättar hon, men studierna slutade inte där.

I den akademiska portföljen finns bland annat en civilekonomexamen vid Uppsala universitet.

Innan flytten till Hudiksvall jobbade hon på Skistar i Åre som chef inom personalområdet. Skistar är numera en jätte som dominerar besöksnäringen i fjällen. Hon sprider mycket beröm över de anställda där.

– Det var otroligt duktiga och drivna ungdomar som sökte sig dit.

I Åre bodde hon med Stefan Mattsson, och en dag sa de båda upp sig från sina arbeten. De hade stått i kö för en tomt på Maln. När den blev ledig tog de beslutet att bosätta sig i Hudiksvall, i ett område som blivit mycket populärt för barnfamiljer.

Sönerna Scott och Vince, tio respektive sju år, har lätt att hitta lekkamrater.

– Det finns 58 småbarn i området, det är bara att öppna dörren, inflikar sambon Stefan Mattsson.

Lena Ilíc Mattsson ser många fördelar att flytta hem, utöver att de nu har motionsspåret på ena sidan huset och badstranden på den andra.

– Jag brinner mycket för Hudiksvall. Det är en lagom stor ort med bra utbud, nära till Stockholm och Arlanda, enkelt för barnfamiljer och med bra grannar och vänner som har koll på vad som händer.

Trots att finanskrisen fortfarande gungade arbetsmarknaden, fick de båda snart jobb med goda framtidsutsikter. Lena Ilíc Mattsson fortsatte på spåret att jobba med personal.

– Jag har mycket att tacka Bo Persson vid Voith för att jag fått utvecklats vidare. Det har aldrig varit långtråkigt och nu senast har jag som HR-chef arbetat med att införa en policy om lika behandling, mångfald och inkludering, mjuka värderingar som ska gälla för personalen i alla 50 länder som företaget verkar i.

Att hon går från ett chefsjobb inom det privata näringslivet till ett offentligt uppdrag tycker hon känns bra. Hon tar med sig ett stort kontaktnät som blir värdefullt.

– I Åre lyckades man sammanföra Skistar, företagarna och kommunen. Det skapade en stor gemensam kraft som gav skjuts åt hela området.

Även i Hudiksvall ser Lena Ilíc Mattsson möjligheten att sammanföra många splittrade krafter för att skapa en gemensam större.

– Det finns 15–20 olika smågrupper. Men samtidigt är det positivt. Folk vill väl, men det gäller att få krafterna att samverka.

Hon får frågan vad hon vill uppnå på HNA.

– Jag vill att det ska bli tydligare vad HNA:s uppdrag är, att det blir mer konkret. Men jag vill inte påstå att man gjort fel tidigare. Där gäller det att vara ödmjuk.

Hon pekar på att HNA blivit synligare tack vare förre vd:n, Mattias Durnik.

– Det är viktigt att visa vad HNA gör. Jag tycker inte att jag fått höra det tillräckligt ofta. En utmaning är att tratta ner uppdraget, att slutföra saker innan man springer på nästa boll. Annars blir det för brett och luddigt vad vi håller på med. Samtidigt måste vi kunna arbeta med flera parallella spår.

Ett mål är att skapa delaktighet och lyfta fram individerna på HNA. Att få personal att lyfta räknar hon som en stor framgång.

– Jag kommer att ha en sittning med var och en och fråga vad de brinner för. Sedan kommer jag att jobba för en gemensam värdegrund, lyssna in och få med alla i den.

Lena Ilíc Mattsson beskriver sig själv som aktiv, en "doer" och prestigelös. Men hon kan samtidigt bli otålig, även om hon blivit ödmjukare och fått större lugn med åren.

– Jag är inte rädd att hugga i och kan lätt bli en i teamet.

Mer läsning

Annons