Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Se när Teaterchocken besökte Delsbo: "En ettårig teaterprocess på två dagar"

/
  • Under dagen fick deltagarna utbildning i teaterns olika delar, bland annat i hur de sminkar sig inför en föreställning.
  • Nora Boestad och hennes grupp kände att de hade kommit en bit på väg under lördagsförmiddagen, men ännu var det mycket som måste göras.
  • Budgeten för hela produktionen var 4 000 kronor, en hatt kostade hela 200 kronor.

Teaterchocken kom på besök till Delsbo. Under en helg skapade fem grupper varsin teaterpjäs från grunden till klar föreställning, med allt som ingår. Scenografi, ljud och ljus, smink, publicering och mer därtill.

Annons

– Det är alltså ett supersnabbt format av en ettårig teaterprocess som sker på två dagar, berättar Maria Björling som var med och skapade konceptet Teaterchocken.

Deltagarna delades in i fem grupper och varje grupp tilldelades ett uppdrag.

– De får alla olika uppdrag som ligger till grund för deras föreställning. En grupp har fått en clownnäsa som de måste använda i föreställning, medan en annan grupp har en låt som de måste framföra eller bygga föreställningen på, berättar Anna-Maria Mårtensson som är en av teaterchockspedagogerna.

Läs även: Karl-Bertil Jonsson blir teater

– Vi fick i uppdrag att i en tidning leta en mening och en bild, se ett problem som var angeläget för alla oss i gruppen. Och utifrån det bygga ett manus, berättar Gunilla Boestad vars grupp redan på lördag förmiddag hade manusidén klar och var i full gång med att rita upp scenbilder samt satte replikerna.

Hon fortsätter.

– På en dag ska vi skriva manus, producera, välja skådespelare, träna in pjäsen, marknadsföra och köpa rekvisita.

Med en budget på 4 000 kronor kämpade grupperna med att få ihop det. I affären kostade en hatt 200 kronor och smink 500 kronor. Men det var inte bara rekvisitan som kostade, om grupperna vill ha ljud och ljus på sin föreställning kostade det 1 000 kronor, och för att få coaching av en teaterpedagog behövde de betala 500 kronor för fem minuter.

– De får verkligen tänka efter. De får känna på hur det är att jobba som en liten ideell organisation, säger Maria Björling.

Läs även: Abba lever vidare - på Abbas villkor

Under första dagen skulle de inte bara komma på och öva in sin pjäs. Under eftermiddagen hade de även undervisning i teaterns olika delar. Däremellan skulle de hinna köpa rekvisita i affären som bara hade öppet vid två korta tillfällen. Under söndagen fanns bara tid för ett 20 minuter långt genrep innan det var dags för föreställning.

– Det här går undan. Nu sitter de och tror att de har all tid i världen att komma på en pjäs, men eftermiddagen är packad med ett hektiskt schema så de kommer att få mer och mer panik. Men det vet de inte ännu, säger Maria Björling.

Ännu en detalj som deltagarna inte under lördagen var medvetna om var att det under natten inför föreställningen kunde tillkomma problem, skapade av teaterpedagogerna.

– De brukar vara ganska glada och vilja sätta i gång på morgonen. Men det kan ha skett något i samhället, till exempel en neddragning på kultursidan. Så budgeten kan ha minskat lite, vilket de får ta i tu med på morgonen, berättar Maria Björling.

Det var Maria Björling som tillsammans med Lisa Bengtsson skapade konceptet Teaterchoken i Mölndal i Göteborg, där de vanligtvis håller till.

– Det är jättekul att de kommer hit till lilla Delsbo och gör en sådan här grej. Det är så viktigt för Delsbo att vi får in mer kultur i det här lilla samhället. Det är jätteroligt att vi får den här möjligheten, säger Nora Boestad som deltog under helgen.

Det var Tingshuset i Delsbo som arrangerade Teaterchocken i samarbete med Dellenkultur och med stöd av ATR Gävleborg.

Läs även: Nina Stemme gör Turandot förståeligt

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning