Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD-fråga rev upp känslor

En fråga kring kostnaderna för flyktingar och invandrare gjorde att alla etablerade partier ställde sig bakom ett välkomnande för utsatta människor.

Annons

Det var Sverigedemokraten Bo Lindkvist som ställde frågan om Hudiksvalls kommun har råd att ta emot 178 nya flyktingar. Han frågade också hur många flyktingbarn det finns i kommunen och vad dessa kostar.

Moderaten och kommunalrådet Jonas Holm svarade med att kostnaden täcks av statsbidrag från Migrationsverket och gav ett fylligt svar kring vilka regler som gäller. Han gav också utförliga svar kring att samma regler gäller svenskar och invandrare i samhället.

– I dag finns totalt 142 personer som är flyktingar i kommunen och som kommunen erhåller statsbidrag för från Migrationsverket, summerade Jonas Holm.

Bo Lindkvist tackade för svaret som han tyckte var något byråkratiskt.

Margareta Sidenvall, Kristdemokraterna, förvånades över att Bo Lindkvist enbart såg invandrare som kostnad.

– Det är en jättevinst för oss att få ta emot dessa unga och företagsamma människor. Det är en elit som lyckas ta sig hit, underströk hon.

Hon visade också på att en svensk ungdom kostat väsentligt mycket mer när de ska ta steget upp i gymnasieåldern och att det även rent matematiskt är en stor vinst att ta emot invandrare och flyktingar.

Bente Sandström, Socialdemokraterna, förvånades att ett parti med Sverigedemokraternas profil har så dålig koll på fakta när det gäller invandrare och flyktingar.

Vänsterpartisten Daniel Pettersson ställde frågan vad detta egentligen handlar om och refererade till de bilder av barnlik som visats i medierna efter massakern i Syrien.

– Det här handlar om solidaritet, om att bidra till att göra världen en något bättre plats att leva på, sa han.

Mer läsning

Annons