Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Schmidt oroar sig för skattehöjning i Hudiksvall

Det går dåligt för Hudiksvalls kommun sett i ett ekonomiskt perspektiv. Det kan bli aktuellt med skattehöjning. Nu ska kommunens ekonomi genomlysas från grunden.

Annons

– Det kan bli aktuellt att höja skatten oavsett de nuvarande underskotten på grund av våra stora åtaganden, säger Mikael Löthstam (S).

Läs mer: Regionpolitiker varnar för skattehöjning

Inför 2016 är det redan beslutat att det blir en oförändrad skattesats.

Hudiksvalls kommun har infört ett balanspaket som ska hämta hem 40 miljoner kronor i förhållande till budgeten. Men än så länge är det för tidigt att säga att kostnaderna vänt nedåt.

– Vi kan inte se några effekter än. Balanspaketet är i tidigt skede och vi bokför fortfarande kostnader för oktober, säger ekonom Lena Johansson vid kommunens ekonomiförvaltning.

Läs mer: Miljöpartiets stöd gick till röd budget

Centerns Caroline Schmidt är oroad över uteblivna effekter och hon krävde en större genomlysning av kommunens ekonomi.

– Det är oroväckande att vi sitter här med röda siffror igen. Vi riskerar att behöva höja skatten igen bara för att klara balanskravet, säger Caroline Schmidt.

Läs mer: Stopp för inköp och nyanställningar i Hudiksvall

Hennes krav på en större genomgång fick kommunstyrelsens gehör och en extern konslut ska upphandlas för att hitta strukturella åtgärder inom Hudiksvalls kommun. Det är främst inom social- och omsorgsförvaltningen som kostnaderna är höga.

Mer läsning

Annons