Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sara bytte tonårslivet mot mammalivet

/
  • Sara Jonsson 26 år, känner att mammalivet har gjort henne till en mer jordnära person, och i dag kan hon inte tänka sig ett liv utan sin son Theo 7 år.
  • Sara och sonen Theo delar fotbollsintresset.

Även om det inte var planerat förändrades Sara Jonssons liv till det bättre när hon 18 år gammal fick sonen Theo. Sara bytte ut sena nätter med vännerna mot tidiga hemmakvällar med Theo. Men det är inte alla som har accepterat hennes unga ålder.

Annons

Livet förändrades radikalt när Sara Jonsson från Hudiksvall under andra året i gymnasiet fick veta att hon var gravid. För Sara var skolan väldigt viktig och det kändes till en början som att hela hennes liv föll i bitar. Men hennes inställning ändrades gradvis och efter hennes första ultraljud såg hon framemot att bli mamma.

Sara lyckades att kombinera mammalivet med studierna och tog studenten med sina klasskamrater sommaren år 2009. Men att vara 18 år och ha en bebis gjorde att människor omkring la märke till henne. Hon har fått många blickar genom åren men ingen har öppet kommenterat hennes unga ålder.

På Barnavårdscentralen togs Sara emot utan fördomar och Sara uppskattade deras bemötande och deras föräldrautbildning, men gruppen hon gick med var inte lika accepterande till hennes ålder.

– I mammagruppen var det jobbigt. Där var alla över 28 år och jag var 18. De funderade ju vad jag gjorde där, för dem var jag en liten skolflicka. De pratade inte ens med mig. Jag kände att jag behövde någon i min egen ålder. Men sen lärde jag känna min granne Sara Dahlström som är i min ålder och har en dotter som är ett halvår äldre än Theo. Då fick jag äntligen någon att prata och byta erfarenheter med, vi blev bästa vänner och umgås fortfarande hela tiden.

Det är inte alla av Saras gamla vänner som har accepterat att Sara inte alltid kan umgås och att Theo oftast är med, vilket har gjort att Saras vänkrets i dag består mestadels av andra mammor.

Sara och Theos pappa gick skilda vägar inte långt efter att Theo hade fötts. Sara blev ensamstående och med bara en inkomst fick hon snabbt lära sig vikten av att planera sitt liv och sin ekonomi. Hon lärde sig snabbt att alla val hon gör påverkar Theo och att han alltid kommer i första hand.

Sara ser det som en fördel att hon fick barn vid en ung ålder.

– Jag känner att jag som ung mamma har mer ork, att jag är mer kreativ och lättare kan underhålla Theo. Att jag hade och har lättare att anpassa mig eftersom jag inte redan hade vana rutiner på livet.

Sara hoppas att hennes relation med Theo när han kommer upp i tonåren kommer att vara annorlunda än för många andra, då hon själv nyligen har upplevt det han ska uppleva. Hon hoppas att de ska kunna prata med varandra mer öppet. Men hon ser även att den nära kontakten kan utvecklas till något negativt, att det finns en risk att Theo blir mer hennes kompis än hennes son. Hon är medveten om att inte sudda ut linjerna mellan förälder och barn för mycket, men tror att det är något unga föräldrar lättare gör.

Sara har alltid spelat fotboll, ett intresse hon delar med Theo som varit med på varenda träning och match.

– När Theo var fyra månader tog jag upp fotbollsspelandet igen. Det är därifrån jag hämtar min energi, det är viktigt för mig att ha en fritidssyssla där jag får vara mig själv.

Sara känner att hon har blivit mer stabil och säker i sig själv sen hon blev mamma.

– Nu har jag båda fötterna på jorden. Jag är stolt över min son och mitt liv, och jag är evigt tacksam för att min familj och Theos farmor har ställt upp och hjälpt till under åren.

Mer läsning

Annons