Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sanering värdefull för markägarna

Med saneringen av Håstaholmen kan ägarna inleda ett nytt kapitel i utvecklingen av det 25 hektar stora området i Hudiksvalls hamnområde.

Annons

– Äntligen, det är spontant vad jag känner nu, säger Tommy Karlsson, företrädare för KB Håstaholmen som sedan 1998 äger området som bland annat rymde Håstaholmens sågverk.

Det dröjde två år innan de nya ägarna började misstänka att det fanns kvar miljöföroreningar på området trots tidigare saneringar. De gick vidare med provtagningar som bekräftade misstankarna. Tidigare ägarna Iggesunds Bruk, numera Holmen, tog på sig ansvaret för saneringsarbetet men det skulle dröja fram tills nu innan arbetet kunde genomföras.

För utvecklingen av Hudiksvalls tätort är det ett viktigt område även om debatten fokuserats mycket på intilliggande Kattvikskajen.

– Vi tycker att det är naturligt att inleda hamnområdets utveckling inifrån stadskärnan och sedan expandera utåt, där vi finns, säger Tommy Karlsson som tidigare jobbat åt fastighetsbolaget Hufvudstaden i bland annat Paris.

Ägarna vill se en blandning av verksamheter på Håstaholmen efter saneringen. Handel är en attraktiv bransch för dem, särskilt om det byggs bostäder på Kattvikskajen. De tänker sig också industrier och kontor som hyresgäster.

– Vi vill gärna behålla idrottsföreningarna som våra hyresgäster efter saneringen, men vi har förståelse för att de vill ha nya fräscha lokaler, säger Tommy Karlsson.

Finansiellt har KB Håstaholmen redan en finansiell rörelse och därmed minskar behovet av snabba investeringar.

– Vi vill bygga, men det här är inte Stockholm och att bygga mer än fyrtio lägenheter per år tror jag inte på, säger Tommy Karlsson.

KB Håstaholmen ser sig själva som en långsiktig aktör och räknar med en successiv utveckling.

– Hela utvecklingen av Håstaholmen kommer inte jag att få se under min livstid, säger Tommy Karlsson.

Läs också: Håstaholmen det mest prioriterade saneringsområdet

Mer läsning

Annons