Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samverkar för unga arbetslösa: "Vi följer de på en lång resa"

/
  • Benny Berglund och Maria Brenner Jakobsson arbetar på Enig.
  • Mikaela Hellström har fått hjälp av Enig med bland annat en ungdomsanställning.

Drygt 300 ungdomar har varit inskrivna i Enig sedan starten för två år sedan.
– Det är tack vare Enig som jag lyckats ha ett jobb i två år nu, säger Mikaela Hellström.

Annons

Enig är ett samarbete mellan kommunen och Arbetsförmedlingen. Syftet med verksamheten är skapa förutsättningar för unga vuxna som står längst ifrån arbetsmarknaden att få ett arbete, börja studera eller praktisera.

– Tidigare så jobbade alla var för sig. Nu är alla instanser samordnade. Det blev bättre än vad vi trodde. Vi är en bra arbetsgrupp som älskar vårt jobb, säger teamledaren Maria Brenner Jakobsson.

Läs också: Ungdomsprojekt gav motivation.

Sedan starten har drygt 300 personer varit inskrivna i Enig. Ungdomarna kommer till Enig via Arbetsförmedlingen men även från andra håll som Bromangymnasiet och socialtjänsten. Efter en individuell kartläggning går de ut i praktik eller ungdomsanställning.

– Men vi fortsätter att jobba med dem, vi följer de på en lång resa. Det är inte klart för att de har fått ett jobb. Vi försöker möta dem där de är och visa vad vi kan hjälpa de med, vi har tillgång till hela arbetsförmedlingens verktygslåda, säger Maria Brenner Jakobsson.

En av ungdomarna som var med när projektet drog i gång var Mikaela Hellström. Då hade hon varit arbetslös till och från under fyra år.

– Jag var beredd på att jobba men jag fick inga jobb, berättar Mikaela Hellström.

Hon kom till Enig och gick på träffar flera dagar i veckan.

– Enig var jättebra. Dit kunde man komma oavsett hur man mådde. Man fick hjälp att skicka iväg papper, de följde med en på möten. De brydde sig verkligen om oss ungdomar, säger Mikaela Hellström som berättar att hon kände sig sedd av handledarna.

– De blev som typ en förälder. Om jag inte dök upp där så visste jag att någon brydde sig och hörde av sig. De visste vem jag var, jag var inte bara ett namn bland alla papper.

Mikaela Hellström fick ungdomsanställning i ett tillagningskök och där blev hon sedan kvar i tio månader. Hon har haft flera ströjobb och i dag arbetar hon på Hassela kollektivet.

Enig fick fem miljoner kronor från kommunens sociala investeringsfond till ungdomsanställningar och de pengarna tar slut i början av nästa år.

– Vi har sökt nya pengar och väntar nu på svar. Vi tycker att framtiden ser ljus ut för Enig eftersom samverkan mellan olika verksamheter gör stor skillnad, säger Maria Brenner Jakobsson.

Under hösten har studie- och yrkesvägledare Benny Berglund anställts. Hans uppgift är att söka upp alla ungdomar under 20 år som inte arbetar eller är inskriven på en utbildning.

– Det är frivilligt att ta kontakt med oss efter att de fått vårt brev. Men det är viktigt att visa att vi bryr oss och att vi finns som stöd, säger Benny Berglund.

Läs också: Arbetskooperativet erbjuder en nystart: "Det här är mitt sätt att hålla mig nykter."

Mer läsning

Annons