Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samtal med HT:s politiske redaktör om svenska utmaningar i en komplex värld

/
  • Sveriges förmåga att försvara sig diskuterades med HT:s politiske redaktör Patrik Oksanen och samtalet leddes av Emelie Lundin.

"Sveriges beredskap är god". Det historiska uttrycket var utgångspunkten för en diskussion om olika sorters hot mot den människors vanliga vardag.

Annons

Läs mer: Gästkrönika - Medan vi glömt Ukraina så är vintern på väg

Ett drygt tjugotal personer kom till Hudiksvalls bibliotek för att fråga och debattera med Patrik Oksanen, politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning. Samtalsledare var Emmelie Lundin från arrangerande Studieförbundet Vuxenskolan.

– Hur ser du egentligen på den svenska fredsrörelsen, frågade en kvinna i publiken.

Läs mer: Kritiskt och kreativt inför Hudiksvalls fredsdagar

Det var en fråga som Patrik Oksanen först försökte undvika men sedan valde att svara på.

– Jag är skeptisk till delar av den, eftersom jag blivit utsatt för en kampanj från dem, som jag aldrig tidigare upplevt under min karriär som journalist, svarade Patrik Oksanen.

Nato och dess roll var en av kvällens stora frågor. Ett argument är att Nato har en så stark ställning att Ryssland måste reagera. Hot besvaras med hot och leder inte det till upptrappning undrade Tony Björklund?

Patrik Oksanen avvisar uppfattningen att Ryssland är omringat av västvärlden och tvingat att inta en aggressiv hållning för att säkra sina egna positioner. Ryssland har ambitioner att expandera menar den politiske redaktören.

Läs mer: Opinion - Sverige signal genom försvarsuppgörelsen

Han fick också frågor om Säpos ingripande mot en asylsökande nyligen och svarade med en fundering kring om det var planterad information för att se hur Säpo och allmänheten reagerade.

Ett tredje stor samtalsämne var konflikten i Syrien och där blev en fråga om människorna där är redo för demokrati?

– Det sa man om rösträtten och kvinnorna också, säger Patrik Oksanen.

Läs också: Nytillträdd politisk redaktör förklarar det globala lokalt

Mer läsning

Annons