Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sämsta arbetsgivaren jag haft"

/
  • Undersköterskan Josefine Karlsson vittnar om att städpersonalen har det för tufft, och tvingas fuska för att hinna med jobbet.

Städpersonalen på sjukhuset i Hudiksvall upplever ett skräckvälde. De har inget inflytande över sitt jobb, och känner sig hotade med sparken om de har synpunkter.
– Det är slaverifasoner. Man ska jobba häcken av sig och hålla käften. Säger man emot eller ifrågasätter så får man gå, säger Jonas Holmqvist som blev av med jobbet.

Annons

När Jonas Holmqvist fick jobbet som städare på Hudiksvalls sjukhus i februari kändes det som himmelriket. Han hade inte haft ett riktigt jobb sedan 2011.

Men det blev snart ett helvete. Han fick bara vara kvar en knapp månad – varför vet han fortfarande inte. Han fick ingen vettig motivering. Kanske blev han obekväm för arbetsgivaren ISS när han frågade om ett par dagar ledigt för att träffa sin son på sportlovet. Kanske blev han svartlistad för att han hade frågat facket om han hade rätt att vara ledig, funderar Jonas Holmqvist själv. Några andra skäl kan han inte se.

– Nu känns det som att ligga på botten igen och kravla. Jag är förbannad och besviken. Men jag vill inte ha jobbet tillbaka. Jo, om det blir annan ledning som tar vara på personalen och är rädda om dem, säger Jonas Holmqvist.

I stort sett alla anställda mår dåligt, enligt en av lokalvårdarna som jobbar kvar. Cheferna på ISS uppfattas som "poliser" som gärna hotar med uppsägning.

Tidningen har pratat med ett halvdussin lokalvårdare, alla berättar att ledningen är dålig. De har kommit överens om att alla ska vara anonyma. Är man ensamstående mamma vågar man inte riskera jobbet genom att prata med tidningen, säger en.

"Jag förväntar mig skäll på jobbet. Jag känner ingen arbetsglädje, det skrämmer mig" säger en anställd.

"Det är den sämsta arbetsgivaren jag någonsin haft" säger en annan.

Flera berättar att man kan bli inkommenderad att jobba helg med en dags varsel, bara för att man var sjuk förra helgen man skulle jobba. Vikarier finns inte.

En person säger att chefen ignorerar de arbetsmiljöproblem som hon påpekat. Det handlar om enkla åtgärder som borde kunna fixas lätt om man bara vill.

– Jag vill vara anonym, annars får man ännu mer helskotta av cheferna. Det är min känsla, säger lokalvårdaren.

Hon säger att hon vet flera som har fått gå hem från sina anställningar för att de har pratat med facket.

Jonas Holmqvist, som bara hann jobba tre veckor, är inte ute efter upprättelse.

– Det får jag väl aldrig. Men många av de som jobbar kvar mår oerhört dåligt och törs inte säga något, säger Jonas Holmqvist.

ISS lade lägsta budet och vann upphandlingen som började gälla 1 februari. Enligt lokalvårdarna är städbetinget för stort för att säkra kvaliteten, de är underbemannade. Det bekräftas av Josefine Karlsson, undersköterska på Avdelning 7.

– De sliter som idioter. De måste slarva för att hinna, man ser varenda dag att den där moppen bara sveps snabbt över golvet för att hinna, säger Josefine Karlsson.

Hon menar att det är ledningen det är fel på, inte personalen själv.

Dessutom är patientsäkerheten hotad, enligt en lokalvårdare vi varit i kontakt med. Den skriver i ett mejl att de inte fått korrekt information om vad som ska städas, hur det ska göras och vilka medel som ska användas.

Alla ska få gå en hygienutbildning. Men det kommer att dröja över ett halvår innan hela personalen fått utbildningen, eftersom det inte finns vikarier att ta in, enligt den anställde.

Jonas Holmqvist berättar att hans närmaste chef på ISS förbjöd honom att över huvud taget prata med vårdpersonalen, trots att det skulle ha lett till en smidigare och säkrare städning. Vid ett tillfälle fick han instruktioner att en avdelning skulle städas extra, på grund av att en bakteriesmitta hade härjat. Han frågade personalen om smittan var kvar, men det var den inte. Däremot fanns inga instruktioner om att avdelningen mitt emot skulle extrastädas, trots att där fanns en värre bakteriesmitta, enligt Jonas.

Undersköterskan Josefine Karlsson berättar att hon pratat med lokalvårdare som inte vet vad calici-viruset är. Calici orsakar vinterkräksjukan och är mycket smittsamt. Om städpersonalen gör fel riskerar de att sprida smittan, eftersom de går runt med sin utrustning.

– Det var en som sa "vi vet inte vad vi håller på med, vi har inte fått någon utbildning". Det är jättesynd om dem, säger Josefine Karlsson.

Sjukhusstädning är verkligen inget man kan bara för att man städar hemma, påpekar hon. När en säng ska rengöras efter en patient ska det till särskilda medel.

– Och man måste verkligen gnida, det är inte bara att svabba av.

Josefine Karlsson vet inte om någon patient farit illa av smutsen. Men hon har hört klagomål från både patienter och anhöriga.

Läs även:

Facket: ISS lyssnar inte

Tips? Hör av er till oss!