Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkra jobb efter skolan

/
  • När fordon- och transportprogrammet lades ner i Ljusdal sökte sig många med det intresset till Hudiksvall i stället. Camilla Nilsson är en av dem.
  • Johan Estman från Ljusne mäter ut en ny bit plåt för att ersätta en rostskadad del på en gammal bil. I allmänhet gör man inte så längre, men det är bra att lära sig att hantera materialet.
  • Fordon- och transport verkar vara en säker grund att stå på inför yrkeslivet.
  • Johan Eriksson och Emil Lodén instrueras av läraren Hasse Dahlström vid den nyinköpta hjulinställningsapparaten.
  • Fredrik Larsson, Ljusdal, får kämpa lite mot rosten när han byter hjullager.

Fordons- och transportprogrammet i Hudiksvall är ett säkert val om man är ute efter jobb efter gymnasiet. Det visar nya siffror från SCB.

Annons

100 procent av dem som tog examen från fordons- och transportprogrammet på Bromangymnasiet i Hudiksvall år 2004 hade jobb fem år senare. Enligt Statistiska centralbyråns (SCB) undersökning hade samtliga antingen anställning, eller så hade de startat eget.

- Ja, det är så det har sett ut en ganska lång tid nu. Ser man till de senaste åren har i alla fall 80 procent fått arbete en tid efter utbildningen, men det är naturligtvis inte alltid inom fordonsbranschen. Många hamnar också som reparatörer eller montörer i industriverksamheten, säger Hasse Persson, lärare på Bromangymnasiets fordon- och transportprogram.

Att SCB:s siffror verkar gälla än i dag har Hasse Persson en mer nylig koll på. När han gjorde en rundringning bland 2011 års avgångselever hade 15 av 18 jobb. Två av de tre utan arbete hade valt att vidareutbilda sig.

Ute i verkstaden är det fullt ös när årskurs två har praktisk lektion. Det är bilar överallt i alla möjliga höjder och alla har sin uppgift att syssla med. I tvätthallen avfettar Camilla Nilsson, från Ljusdal, en motor som sköljs av innan den ska sättas på plats igen.

Hon känner ingen oro över att bli arbetslös nästa år efter examen.

- Nej, inte alls. Om jag bara får visa upp vad jag kan så går det nog bra.

Mer läsning

Annons