Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säkerhet sparas bort

/
  • Skyddsgaller har satts över en balkong på hus 11. En säkerhetsåtgärd som har blivit genomförd.

Farliga lysrör och köksutrustning kan bli tillhyggen för psykotiska patienter. Säkerheten brister vid en avdelning i hus 11.

Annons

En av de anställda slår nu larm om att psykosavdelningens personal inte fått tillräckligt gehör för kraven på säkerhet.

– Det här gör jag för att värna om patienterna, säger Emma Wärnå, skötare på avdelning 10 B vid psykiatrin i Hudiksvall.

Bristerna handlar bland annat om att psykotiska patienter kan komma åt lysrören i de egna patientrummen och att köket bara skiljs av med en bardisk. I köket finns potentiell farlig utrustning, bland annat knivar i en bestickslåda, försett med ett enkelt vredlås.

Kommunals skyddsombud, Kent Ove Frenell, berättar att bristerna varit kända länge, men att de inte åtgärdats av olika anledningar. När det gäller köket har det främst varit en kostnadsfråga.

– Det föranleder inte en stängning av avdelningen, men uppenbara säkerhetsrisker ska inte finnas. När det gäller lysrören tycks det ha fallit mellan stolarna. Jag vet att det funnits en arbetsorder på det.

Frenell tar också upp en annan säkerhetsrisk, nämligen den bantade bemanningen.

– Genom personalnedskärningarna så sjunker säkerheten även där och har man då några punkter som inte åtgärdas så ökar riskerna.

Skyddsombudet berättar också att avdelningen saknar utrymmen för att vårda de särskilt vårdkrävande patienterna.

– Det behövs utrymmen för att avgränsa våldsamma och utåtagerande patienter från andra för att få en lugnare miljö och säkerhet kring patienterna.

Dessa patienter skickas nu till Sundsvall om tillståndet inte lugnat ner sig inom ett dygn.

Mer läsning

Annons