Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så tycker instruktören: Upptäck dansens värld

/
  • Den första snurren i kvällens buggkurs togs av Alva Engman, Forsa tillsammans med instruktör Jessica Lindh.
  • Dansklubben Glada Hudik vill ha fler dansare förklarar instruktör Jessica Lindh.
  • Stina Lassfolk, Harmånger och Alva Engman, Forsa tränar bugg.
  • Dans är ett sätt att stärka självförtroende tycker instruktör Jessica Lindh.

Du får röra vid en annan människa och se in i hennes ögon, om än bara i tre minuter. Det är charmen med dans förklarar bugginstruktör Jessica Lindh, Forsa.

Annons

Läs mer: Glädjen på dansgolvet

– Många ungdomar tror att de måste vänta tills de är arton och får gå på krogen för att träffa folk. De behöver inte vänta, de kan dansa i stället, säger Jessica Lindh.

Vi befinner oss på Iogt i Hudiksvall där Dansklubben Glada Hudik håller säsongens första kurs i bugg för ungdomar. Även om Jessica Lindh är en rutinerad dansare så är hon litet nervös. Det är första gången hon själv ska leda en buggkurs.

Sju ungdomar står snart på dansgolvet och de börjar med att lära sig stegen för den som blir ledd, traditionellt skulle vi kalla det för tjejens steg och att killen är den som för i dansen.

– Normen är ju att killen bjuder upp. Vi lär ut båda stegen till alla så att alla alltid har någon som de kan dansa med, säger Jessica Lindh.

Läs mer: Leenden med mjuka knän

Hon har själv omvärderat dansandet från att ha haft en uppfattning om dansen baserat på att titta in i danslokalen lagom till sista dansen. Men hon blev nyfiken på att dansa bugg som är en svängig och rörlig dansform.

– Att dansa är bra för välmåendet och det är bra för självförtroendet. Det är viktigt att kunna närma sig människor, säger Jessica Lindh.

Läs mer: Han bjuder upp till dans: "Jag är rent ut sagt 100 procent toknervös"

Kvällens lektion fortsätter med alla lär sig att föra i bugg och innan timmen är slut ser det inte längre ut som en ringlek utan som att det är fyra par som dansar. Det kanske behövs litet mer träning innan det fullt ut blir bugg, men de koncentrerade ansiktsuttrycken bryts allt oftare upp i leenden.

– Det här var roligt, säger Alva Engman, Forsa.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning