Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så mycket röks det på skolorna

/
  • Maria Ström Åslund, verksamhetschef på Bromangymnasiet, anser att det är ett stort problem med rökning på skolområdet.
  • 18-årige Linus Hejmer, från Hudiksvall, går på HIT-programmet på Bromangymnasiet. Han ser ingen lösning på problemet med att flera elever röker på skolområdet.

På nästan alla gymnasieskolor röker elever och personal trots att det är förbjudet. Bromangymnasiet i Hudiksvall är inget undantag.

Annons

– Anledningen kan vara att man vill framstå som cool. Man påverkas av om kompisarna röker. Det var så jag började i sjunde klass. Jag slutade röka för en månad sedan, säger Linus, som bekräftar att ungdomar röker på skolområdet.

Han ser ingen lösning på problemet.

– Jag tror inte att det finns någon riktig lösning på det. Det finns alltid folk som trotsar förbudet, säger Linus.

Länsstyrelsen har anlitat en person som har besökt länets skolor och fotodokumenterat rökningen. Varje skola har besökts vid ett tillfälle under skoltid.

På två av de 20 grundskolorna rökte elever på skolgården när länsstyrelsen besökte dem. På de 17 gymnasieskolorna röktes det på 15 skolgårdar. Dessutom hade tre av gymnasieskolorna rökrutor och två av dem hade askkoppar.

– Det är enligt tobakslagen helt enkelt inte tillåtet att röka på skolor. Det gäller inte bara eleverna, utan även personalen, säger Barbro Wåger, samordnare för alkohol- och drogförebyggande arbete.

Maria Ström Åslund, verksamhetschef på Bromangymnasiet, anser att det är ett stort problem med rökning på skolområdet.

– Vi har tobakslagen att förhålla oss till, som förbjuder rökning på skolans område. Självklart får rökning inte förekomma där. I dag har vi inte resurserna som krävs för att anställa rökvakter. Det är allas ansvar på skolan att se till så att förbudet efterlevs, eftersom det är vår arbetsmijö, säger Maria Ström Åslund.

Det är viktigt med förebyggande arbete, anser hon.

– Vi ska sträva efter att ingen börjar röka över huvudtaget. Elevhälsan kartlägger problemet och informerar eleverna om riskerna med rökning under årskurs 1. I augusti var Non smoking generation här på skolan och föreläste för både elever och lärare, säger Maria Ström Åslund.

Mer läsning

Annons