Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Röntgenfel gav bestående men

En kvinna i 30-årsåldern har fått bestående men efter en magnetkameraundersökning som visade ett felaktigt resultat. Landstinget anmäler nu händelsen enligt lex Maria.

Annons

Händelsen inträffade tidigt under år 2010, då kvinnan sökte läkarvård för ryggsmärtor. Magnetkameraundersökningen på röntgenavdelningen i Hudiksvall visade ett diskbråck på den nedersta disken i ländryggen, och hon opererades.

Ryggsmärtorna försvann inte, och en ny magnetkameraundersökning visade att det tidigare diskbråcket fanns kvar, men på en disknivå högre än man hade angett tidigare. Kvinnan opererades igen, och smärtorna avtog.

Efter ytterligare ett år återkom patienten, och nu avslöjades ett nytt diskbråck på den först opererade, nedersta nivån. En ny operation gav förbättring, men inte total symptomlindring.

När landstinget har granskat händelsen har man konstaterat att övesiktsbilderna från den första undersökningen inte var tillräckligt bra, och därför blev fel nivå angiven.

För att öka säkerheten i framtiden har man infört en komplettering av utredningen, så att man förutom magnetkameran också gör en konventionell ländryggsröntgen, innan operationen genomförs.På så sätt, skriver landstinget i anmälan, får man en tydligare översikt över ländryggens strukturer.

Mer läsning

Annons