Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Risk att miljoner försvinner

/
  • Caroline Schmidt (C), kommunstyrelsens ordförande, och Hudiksvalls ekonomichef Anders Svedman är oroliga för att ett nytt utjämningssystem mellan kommunerna inte genomförs.

Om det nya skatteutjämningssystemet inte införs 2013 så blir det närmare 18 miljoner mindre i den kommunala kassan i Hudiksvall. För Nordanstigs del skulle det innebära 17 miljoner kronor mindre.

Annons

Hudiksvalls kommun hade räknat med merintäkter på nästan 18 miljoner kronor i budgeten för 2013 och framåt, pengar som kommunen skulle få tack vare ett nytt utjämningssystem. 2008 fick den så kallade Utjämningskommittén i uppdrag att se över det gamla systemet för ekonomisk utjämning mellan kommunerna och föreslå ändringar om det behövs. I fjol presenterade den parlamentariska kommittén ett förslag och då var de överens om ett nytt sätt att beräkna omfördelningen.

Därför förväntade kommunerna sig att regeringen skulle lämna en proposition, men hittills har det inte gjorts. Det oroar Hudiksvalls kommuns ekonomichef Anders Svedman och kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt (C).

– 18 miljoner mindre motsvarar åtminstone 25 öre på skatten. Vi måste få ett besked i vårpropositionen, det är väldigt viktigt för oss att veta vad som gäller, säger Anders Svedman.

Caroline Schmidt påpekar att det handlar om en rättvisefråga för hela Sverige och att Centern är ett av partierna som försöker sätta press på regeringen, det vill säga främst Moderaterna, att genomföra förslaget. Vilka besparingar som väntar om förslaget inte genomförs och det fattas 18 miljoner i budgeten för 2013 kan hon i dagsläget inte säga.

Den kommun i länet som kanske skulle drabbas hårdast av en fördröjning är Nordanstigs kommun.

– Det är väldigt betydelsefullt för oss, vi pratar om ungefärligen 17 miljoner kronor. Nordanstig är en jättevinnare i utjämningsförslaget, säger Stig Eng (C), kommunalråd i Nordanstig.

– Vi är jätteroliga, vi märker ju i dagsläget att vi har otroligt svårt att få ihop budgetar, och de resultat vi får ihop får vi ihop efter åtgärder, tillägger han.

Han säger att det främst är de moderatstyrda tillväxtkommunerna som protesterar mot systemet som ibland kallas för Robin Hood-skatt.

– Den Robin Hood-skatten är väldigt rättvis, säger Stig Eng.

På Finansdepartementet hänvisar man till Finansmarknadsminister Peter Normans (M) tidigare uttalande i frågan, att beredningen fortfarande pågår och att han avser att "så fort som möjligt återkomma om när en proposition kan komma att läggas fram."

Mer läsning

Annons