Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ringde 112 – dog då ambulansen inte kom

73-årige Erling Olsson hittades död i sin lägenhet med mobiltelefonen i sin hand och larmnumret 112 slaget. Men ingen ambulans dök upp.

– Jag blir förbannad när jag ser att pappa har ringt och försökt få hjälp, men ingen kommit, säger dottern Eva Billing.

Annons

Det är inte första gången som Eva Billing får uppleva konsekvenserna av en utebliven ambulanstransport. I mars berättade tidningen om hur hennes morbror Stig Billing dog sedan ambulanspersonalen inte tagit med honom då de trodde att han hade fått vinterkräksjuka. Samma dag hittades Stig Billing död i sin säng. Händelsen är nu Lex Maria-anmäld.

– Att det händer en gång är fruktansvärt, men sedan händer det pappa under samma halvår. För mig är förtroendet lågt för SOS alarm, säger Eva Billing.

I juli i år ska Erling Olsson ha försökt nå larmoperatören, men ingen ambulans kallades till platsen. Dagen efter fick Eva Billing besked att hennes pappa hittats död i sin lägenhet av en taxichaufför. Erling Olsson satt med mobilen i hand och hade slagit larmnumret. Samtalet hade varat i sju sekunder.

– Jag ringde upp SOS Alarm som sade att det varit tyst i luren vid samtalet så de hade lagt på. Men pappa hörde illa och var väl så sjuk att han inte kunde förmedla sig. Det är för jäkligt att inte den akuta vården fungerar bättre. De ringde aldrig upp och kollade med pappa, säger hon.

Enligt Mats Laurentz, presstalesman på SOS Alarm, är runt hälften av samtalen de får in inte akuta nödsamtal.

– Folk kommer åt knapparna, ringer fel, försöker nå polisen, testar telefonen. En stor andel är så kallade tysta anrop där ingen säger något. 2011 var det 640 800 sådana samtal. Är det ingen i luren ser vi det som en felringning, säger han.

Hur kan ni vara säkra på att det är felringningar?

– Det kan vi aldrig veta. Varje gång vi svarar förutsätter vi att det är ett nödsamtal, och om samtalet bryts under pågående dialog ringer vi tillbaka. Men enligt vårt avtal med staten har vi ingen skyldighet att ringa upp om det är ett tyst samtal, säger han.

Men Eva Billing är inte nöjd med svaret.

– Jag tycker SOS Alarm borde ringa upp igen och samarbeta mer med till exempel polis och hemtjänst i trakten som kanske är i närheten, säger hon.

Mer läsning

Annons