Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga ormbitna hundar

/
  • Huggormens långa gifttänder är placerade framtill på de korta och vridbara överkäksbenen och fälls fram i samband med hugg.

Hungriga huggormar, som övervintrat i gropar, har efter årets varma vår letat sig fram och attackerade ovanligt tidigt. Det ledde till ett rekordstort antal bitna hundar för årstiden.

– Det blev väldigt mycket i början av säsongen, säger Eva Eriksson, veterinär på Hudiksvalls smådjursklinik.

Annons

I samband med att den första värmen kom, fylldes Hudiksvalls smådjursklinik av huggormsbitna hundar.
När olyckan är framme är det viktigt att se till att de fyrbenta vännerna inte anstränger sig och att de snabbt får veterinärvård.
– Om hunden rör sig efter ett bett, så sprider sig giftet snabbare i blodet till resten av kroppen. Därför ska man gärna bära en biten hund om det är möjligt, berättar Eva Eriksson.

Hur hundarna reagerar på de giftiga betten är olika. Det beror bland annat på den giftdos de utsätts för i och med attacken. Vissa får därför lindriga reaktioner medan andra blir mycket dåliga. Och det förekommer varje år dödsfall hos hundar efter ormbett.
– Vi har haft två fall i år som jag känner till, där hundarna blivit riktigt dåliga. Men det är inte särskilt ofta betten är livshotande, säger Eva Eriksson.
Huggormens gift kan ge upphov till olika skador hos hunden, både akut i samband med bettet och efteråt i form av skador på lever, njurar och hjärtmuskulaturen. Det kan också leda till att allvarliga blödningsrubbningar utvecklas.
– I första hand behandlar vi med vätska och smärtstillande, eftersom det gör väldigt ont. Sedan följer vi upp det och ser om hunden behöver behandlas vidare, berättar Eva Eriksson.
Katter drabbas också av de hungriga ormarna, men de hanterar vanligtvis deras gift bättre. För hundägare finns nu en hel del att tänka på under sommaren.
– Först och främst är det bra att inte gå ut och gå med sin hund när solen gassar. Man kan också tänka på vart man rastar dem och gärna ha dem i koppel. Att se till att undvika ormar är alltid det bästa, säger hon.

Mer läsning

Annons