Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rånåtalad föll i gråt

Två unga nekar till att det de gjorde var ett rån.

Annons

– Det blev så. Jag vet inte vad jag tänkte på.

Under tisdagens rättegång hade 16-åringen ingen bättre förklaring än så till händelsen en marsnatt i Iggesund. Tre unga hade hälsat på en kompis och var på väg därifrån. 16-åringen och hans nya bekanta, en 23-åring, var berusade och följde efter. Det slutade med att 16-åringen slog en i trion i ansiktet och tvingade till sig hans mobiltelefon. Under tiden hade 23-åringen fällt upp sin kniv.

Rånoffret berättade för rätten att han såg kniven i den andres hand och inte vågade försvara sig. Han fick tre knytnävsslag i ansiktet. Slag som troligen gett honom en spricka i kindbenet och skadat en nerv.

16-åringen från Stockholmstrakten och 23-åringen från Hudiksvalls kommun är åtalade för rån men nekar till det brottet. 16-åringen erkände att han stulit telefonen, men mindes inte några slag eller den andres kniv.

23-åringen hävdade att han inte förstod att 16-åringen skulle ta telefonen. Han sa att han tog fram kniven för att han kände sig trängd, och erkände olaga hot mot rånoffrets kompisar.

När åklagaren förklarade att han ansåg att 23-åringen ska dömas till fängelse, började den unge mannen att snyfta. Hans advokat räckte honom pappersnäsdukar som stod på bordet och 23-åringen torkade sina tårar medan juristerna slutförde sin talan:

– Han har inget uppsåt. Han följer bara med, sa hans advokat Per Wiesel.

16-åringens advokat ansåg att hans klient kan dömas för misshandel och stöld, men inte för rån:

– Han visste inget om kniven, sa advokat Tord Krokström.

Hudiksvalls tingsrätt meddelar dom den 7 juni.

Mer läsning

Annons