Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räkning av fåglar på nyårsdagen

/

Hudiksvallsregionens Fågelklubb gav sig traditionsenligt ut för att räkna fågelarter på nyårsdagen.

Annons

– Charmen är ju att man inte vet i förväg vad för slags fåglar man kommer få se, säger Mats Axbrink som är exkursionsledare för dagens tur.

I tjugo år har en trogen skara från Fågelklubben begett sig ut på nyårsdagen för att räkna fåglar, det gäller att få syn på många olika arter som möjligt.

Räkningen började redan tidigt på morgonen inne i Hudiksvall, sedan åkte de tio deltagarna vidare ut mot Dressviken och därefter Kuggören. Efter fyra timmars räknande har de sett 40 olika arter, både vanliga och ovanligare fåglar.

– Som mest har vi sett 51 stycken olika, men jag tror inte vi kommer upp i så många i år, säger Mats Axbrink.

Vädret kan förstås ställa till det, för Fågelklubben ger sig ut oavsett. Ibland har det varit en halvmeter nysnö, och just den här nyårsdagsmorgonen bjöd på riktigt halt väglag. Det hindrar dock inte räkningen, och det görs alltid på vintern. Annars blir det helt enkelt ingen sport att se så många olika arter som möjligt.

– På sommaren är det alldeles för enkelt, då kan man se 40 olika arter utan att ens flytta sig, säger Mats Axbrink.

Det får nämligen inte vara för lätt, och dessutom öppnar det för ett annorlunda synsätt på fågelskådning som inte alls behöver vara begränsat till en viss tid på året.

– Vi får igång tänket att man kan se fåglar året om, och det är roligt att göra det på årets första dag, säger Mats Axbrink.

Mer läsning

Annons