Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radonkontroll nära målet

Radonkontrollerna för flerfamiljshus i Hudiksvall och Nordanstig är snart i mål. Kartläggningen har genomförts av miljö- och hälsoskyddskontoret, som i ett antal fall också har ställt krav på åtgärder, för att undanröja hälsorisker i bostäderna.

Annons

Kommunernas insats började för några år sedan, då man sållade fram alla fastigheter som taxerades som flerbostadshus.

– Enkelt uttryckt riktade vi in oss på hus där det fanns hyresgäster. Om man bor i lägenhet har man inte rådighet att genomföra åtgärder, och därför ställde vi krav, med stöd av miljöbalken, förklarar miljö- och hälsoskyddsinspektör Anne-Li Marander.

Det första brevet skickades till 500 fastighetsägare i de två kommunerna, med frågor om eventuella radonmätningar.

Gensvaret blev bra, berättar Anne-Li Marander, det kom rätt omgående 470 svar. Några hade inte mätt radonet, andra hade mätt men med fel metodik, och så fanns det fastighetsägare som hade mätt och konstaterat att det var för mycket radon i bostäderna.

– Nu förelägger vi de som har mätningar kvar att göra, att mäta. Och så förelägger vi de som måste vidta åtgärder att göra det, konstaterar Anne-Li Marander.

Nu har 60 fastighetsägare i de två kommunerna fått förelägganden om att radonmätningar måste genomföras, enligt Strålsäkerhetsmyndighetens metodbeskrivning. Åtta har fått föreläggande om att mäta korrekt, och nio fastighetsägare har fått föreläggande om att åtgärda radonproblem i sina hus.

Mer läsning

Annons