Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten får fortsätta kameraövervaka på olycksplatser

Norrhälsinge räddningstjänst får efter en dom i förvaltningsrätten fortsätta kameraövervaka på olycksplatser.

Annons

Det är Datainspektionen som har överklagat kommunens beslut till Förvaltningsrätten. Men Förvaltningsrätten ger räddningstjänsten möjlighet att även i framtiden kameraövervaka på olycksplatser.

Norrhälsinge räddningstjänst har tillstånd för kameraövervakning för tre släckningsfordon. Övervakningen används för att arbetsledare snabbt ska kunna få information och skapa sig en överblick vid en allvarlig olycka.

Läs även: Ny lag gör det lättare att få kameraövervakning

Förvaltningsrätten har avslagit Datainspektionens överklagande och ger räddningstjänst rätt att kameraövervaka vid olycksplatser.

Datainspektionen skrev i sin överklagan att de ville se fler villkor för övervakningen. I första hand ville Datainspektionen att övervakningen endast får ske vid olycksplatsen och att övervakningsområdet inte får vara större än det område som är avspärrat för allmänheten. I andra hand ville Datainspektionen att materialet ska skyddas mot obehörig åtkomst.

Läs även: Polis och bärgare nära bli påkörda när bil skulle bärgas på E4

Förvaltningsrätten konstaterar i sitt beslut att båda parterna är eniga om att bildmaterialet ska skyddas mot obehörig åtkomst genom användning av kryptering.

Förvaltningsrätten har nu beslutat att ärendet ska skickas tillbaka till länsstyrelsen så att de ser till att bildmaterialet skyddas mot obehörig åtkomst när överföring sker över internet eller annat öppet nätverk.

Övervakningen sker bara under själva räddningsinsatsen och ingen inspelning av materialet görs.

Mer läsning

Annons