Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Råbodådet begicks under allvarlig psykisk störning – gärningsman i behov av vård

Den misstänkte mördaren har begått brottet under påverkan av allvarlig psykisk störning. Den bedömningen gör Rättsmedicinalverket efter att ha undersökt den 20-årige gärningsmannen vid Råbodådet.

Annons

I samband med rättegången bedömde Hudiksvalls tingsrätt att den 20-årige mannen är den skyldige gärningsmannen till dubbelmordet på Vanja Nilsson och Kjell List i Råbo, Hudiksvall den 22 december.

Den misstänkte för Råbodådet lider av allvarlig psykisk störning enligt den rättspsykiatriska undersökningen.

Läs mer: 20-åringen skyldig till dubbelmordet i Råbo – rättspsykiatrisk ...

Men innan domen avkunnas så har tingsrätten begärt att 20-åringens mentala hälsa ska utredas genom ett rättspsykiatrisk undersökning. Det är nu den som blivit klar.

– Jag har inte hunnit läst utredningen och kan därför inte kommentera. Men i sak har inte min klient ändrat inställning i skuldfrågan, säger försvarsadvokat Jan Nyman.

Läs mer: Efter Råbodådet – 20-åringens psykiska utredning förlängs: "Inte ...

Där dras slutsatsen att 20-åringen lider av en allvarlig psykisk störning. Läkarna som undersökt 20-åringen bedömer också att det finns förutsättningar att överlämna honom till rättspsykiatrisk vård.

Läs mer: Grannar höggs ihjäl i Råbo – nu åtalas 20-åringen för dubbelmordet

Läkarna bedömer också att den psykiska störningen innebär att det finns risk för återfall i allvarlig brottslighet.

Hudiksvalls tingsrätt återupptar Råborättegången på onsdag i nästa vecka. Då kommer den rättspsykiatriska undersökningen att gås igenom av parterna och därefter håller advokaten och åklagaren sina slutpläderingar. Tingsrättens dom väntas en vecka senare.

Mer läsning

Annons