Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prova på ett friskare liv

/
  • Gustav Eriksson provar på att paddla kajak i Lillfjärden. Jonas Rasmusson är en riktig kajakentusiast och har paddlat i många år. – Det här är min passion, skrattar han.

Det är inte så ofta man ser folk paddla kajak i Lillfjärden. Paddling var en av många prova-på-aktiviteter som erbjöds på tisdagen i samband med satsningen Ett friskare Sverige.

Annons

Syftet med Ett friskare Sverige är att uppmärksamma vikten av goda matvanor och fysisk aktivitet. Det finns tydliga samband mellan otillräcklig fysisk aktivitet och fetma, typ-2 diabetes, hjärt-kärlsjukdom och förtida död. Dessutom visar ny forskning att långa stunder av stillasittande kan vara en riskfaktor, oavsett hur aktiv man är i övrigt.

Enligt en sammanställning som Folkhälsoinstitutet har gjort har var sjunde invånare i Hudiksvalls kommun en stillasittande fritid, vilket innebär att de är fysiskt aktiva mindre än två timmar per vecka på fritiden.

– I takt med att arbetslivet har förändrats så att många har stillasittande jobb blir det allt viktigare att vi rör oss i vardagen och på fritiden. Genom att vara fysiskt aktiv i minst 30 minuter varje dag ökar vi chansen att må bra nu och i framtiden, säger Anitha Eriksson, hälsoutvecklare på landstinget i Gävleborg.

Och kanske blev en och annan sugen på att motionera mer, efter att ha provat på några av de aktiviteterna som erbjöds runt Lillfjärden.

Kanotklubben Ljusnan och friluftsfrämjandet visade till exempel hur man paddlar kajak.

– Träning, då tänker många kanske på att springa, styrketräning eller aerobics, men det finns så mycket annat, säger Anna-Maria Nyberg, medlem i kanotklubben.

På frågan om vad som är tjusningen med att paddla kajak skrattar hon.

– I klubben är det först och främst forspaddling, det är fart och fläkt och lite adrenalin.

Men det finns även annat, som havspaddling, som är lite lugnare. Det viktigaste är, menar Lars Myrgren, även han medlem i klubben, att få folk att röra på sig lite mer.

– Huvudsaken är att man gör något, tycker jag. Sedan spelar det inte så stor roll vad det är för något.

Mer läsning

Annons