Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prispressen hård enligt Coop Mitts vd

/

Konkurrensen inom dagligvaruhandeln är stor, men även andra aktörer påverkar lönsamheten. Till exempel påverkas handeln av restaurangbranschen.

Annons

Inom Coop Mitt, där Hälsingland ingår, är Coop Extra i Ljusdal den största butiken. Så mycket kan vd Anders Stake berätta, utan att avslöja för mycket affärshemligheter.

Han är på resande fot när vi når honom och frågar om han tycker att 2014 varit tuffare jämfört med året innan för butikerna.

– Det ser rätt lika ut, faktiskt. Så vitt jag kan komma ihåg, svarar han och tillägger att han inte kan lämna ut siffror för butikerna.

Samtidigt berättar han att det är tufft inom dagligvaruhandeln, även organisationen håller budget. Prispressen uppges vara hård och Coop kämpar med framför allt Ica och Lidl om kunderna i Hälsingland.

Anders Stake pekar också ut en annan konkurrent, som normalt inte förknippas med dagligvaruhandeln:

– Det finns lite konkurrens från e-handeln, liksom krogarna. Folk äter ute på krogarna mer än tidigare och det påverkar butikerna. Det finns ett samband. Men det är också politiskt styrt med en lägre moms.

Coop Mitt, som det numera heter, genomförde stora förändringar under 2014. Då köpte dåvarande Konsum Gävleborg upp konsumbutikerna i Dalarna, tillsammans med en del från Norduppland och norra Värmland och bildade Coop Mitt.

– Vi är dubbelt så stora nu, både vad gäller omsättning och personal, beskriver Anders Stake.

Bakom köpet låg en önskan att utveckla verksamheten inåt Dalarna och då har det setts som ett naturligt steg att köpa dagligvarubutiker som ägdes av Coop centralt.

Fördelarna anses vara kortare beslutsvägar och att Coop Mitt kommer närmare butikerna, eftersom konsumentföreningen med totalt 1 100 anställda har sitt säte i Gävle i stället för Stockholm.

Trots att sommaren 2015 ser ut att ge ett klent resultat för dagligvaror spår Anders Stake att helåret kommer att sluta på ett normalår för Coop Mitts del.

Mer läsning

Annons