Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Prisbelönta trädgårdsmästaren Stefan Mattson på besök i Hudiksvall: "Utnyttja alla växter"

Under söndagen hade Trädgårdsamatörerna i Hudiksvall bjudit in perennernas konung Stefan Mattson, för att tala om hur man anlägger en välkomponerad trädgård. Något som han arbetat med under många år.

Annons

– Jobbar man bara med perenner blir det som att spela med en sträng på gitarren, man måste spela på alla strängar. Ska man göra en intressant trädgård eller park, ska man i lämpliga doser utnyttja både träden, buskarna, perennerna och sommarblommorna, säger Stefan Mattson.

Han pratar om uppbyggnaden av en trädgård som om han vore en konstnär, redo att med sin pensel sätta färg på den blanka canvasen. Kompositionen, nyansen och volymen är viktiga komponenter att tänka på i trädgårdsskapandet.

Det var fullsatt i salen när Stefan Mattson var på besök i Sankt Jakobsgården i Hudiksvall under söndagen.

Läs även: Omstart i livet vid 75 - Marianne i Alfta köpte tillbaka familjeföretaget

Det hela med perenner började när Stefan Mattson var stadsträdgårdsmästare i Enköping.

– Ibland kan jag nästan tycka illa om perenner. Vi blev väldigt förknippade med dem när jag jobbade i Enköping. Folk trodde nästan att vi bara jobbade med perenner, men vi jobbade med mycket annat också, i kombination med perenner.

Perennen användes ofta i offentliga sammanhang tills de under några år nästan försvann helt från offentlighetens ljus.

– Så när vi drog i gång i Enköping på 80-talet blev vi nästan pionjärer och förebilder för många andra. Så det ledde till att vi blev förknippade med perennanläggningarna, säger han.

Stefan har bland annat blivit tilldelad pris för sitt arbete med den välkända Perennparken i Skärholmen i Stockholm.

Stefan Mattson brukade som liten spendera sina somrar hos  morföräldrarna i Hudiksvall. De lämnade efter sig en stuga på Sörön, utanför Borka, som Stefan besöker varje sommar.

Läs även: Trädgårdsnörden: "Att ha en trädgård handlar mycket om att drömma"

Det är föreningen Trädgårdsamatörerna som bjudit in Stefan till att tala om just perenner.

– Perenner är fleråriga. De är snälla år efter år och kommer upp om och om igen. De behöver sin vintervila och här har vi perfekt klimat, med snötäcket på vintern, säger Evalisa Persson, medlem i Trädgårdsamatörerna.

I föreningen håller de på med just fleråriga växter. Att försköna trädgården är vad de gör, främst med fokus på blommor.

– Grunderna för att lyckas med perenner är att man gör ett bra jobb från början, att man anlägger på rätt sätt. Det är inte så svårt om man gör rätt från början, säger Stefan Mattson.

Mer läsning

Annons