Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politikers pension kan plussas på

Sjukersättning samordnas inte med visstidspension på samma sätt som förvärvsinkomst, men Hudiksvalls kommun kan göra ett avsteg från bestämmelserna för att tekniska nämndens förre ordförande inte ska missgynnas.

Annons

Efter maktskiftet som valet 2010 innebar har bland annat Uno Jonsson (S), tidigare kommunalråd och tekniska nämndens ordförande, ansökt om och beviljats visstidspension.

Men eftersom han får sjukersättning från Försäkringskassan blir pensionskuvertet tunnare, jämfört med om han hade haft inkomst från arbete. När visstidspensionen betalas ut samordnas den med mottagarens övriga inkomst. För förvärvsinkomst undantas två prisbasbelopp från samordningen, men det gäller inte för inkomst i form av sjukersättning. Principen är att ju högre belopp som undantas från samordning, desto mer blir det kvar av pensionen.

Kommunstyrelsens allmänna utskott hade frågan på dagordningen på tisdagens sammanträde, och ledamöterna enades om att föreslå Hudiksvalls kommun att göra ett avsteg från de bestämmelser om pension och avgångsersättning för förtroendevalda som kommunen tillämpar.

- Det är en svår sits att bli sjuk under sin tjänstgöringsperiod och samtidigt bli missgynnad. Vår linje är att välja att tolka bestämmelserna till den här personens fördel, säger kommunstyrelsens ordförande Caroline Schmidt (C).

Det innebär att kommunens kostnad blir cirka 10 000 kronor per månad, fram till sommaren 2016 då Uno Jonsson fyller 65 år. Om basbeloppen inte undantas, skulle det kosta kommunen omkring 3 500 kronor per månad.

Läs en längre artikel i Hudiksvalls tidning, torsdagen den 19 maj.

Mer läsning

Annons