Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Politiker redogör inte för sina djur

/

SD-politikern och fullmäktigeledamoten Birgitta Johansson, som drev Drakens Tropikhus i Bjuråker, skulle för snart två år sedan visa intyg på sina djur. På tisdagen hade ännu ingen redogörelse för djuren kommit in.

Annons

Det började med att länsstyrelsen besökte Tropikhuset i maj 2010. Länsstyrelsen avslutade ärendet i januari 2011, men eftersom det fanns oklarheter i dokumentationen över djuren, begärde länsstyrelsen att Birgitta Johansson skulle lämna in en artförteckning och citesintyg på alla djur som kräver det dokumentet.

Men någon redogörelse kom aldrig in till länsstyrelsen.

Därför fick Birgitta Johansson i september i år ett föreläggande om att skicka in en detaljerad lista över samtliga arter som finns i hennes ägo och redogöra för vilka intyg och dokument som finns på dem. 14 ormar, sköldpaddor och papegojfåglar nämndes specifikt och om finns de inte finns kvar hos henne, vill länsstyrelsen veta var de tagit vägen.

På grund av personliga omständigheter fick Birgitta Johansson respit med att skicka in listan från mitten av oktober till nu i måndags.

Men på tisdagen hade fortfarande ingen redogörelse registrerats hos länsstyrelsen.

Det har därmed tagit ett år och tio månader att inte leverera intygen.

- Jag vill göra rätt för mig, säger Birgitta Johansson och berättar att hon postade redogörelsen i måndags och att det senast borde nå länsstyrelsen under onsdagen.

- Det kan vara en ren miss av mig.

Hon vill däremot inte berätta vad som står i redogörelsen, trots att den blir offentlig så fort den når myndigheten. Hon anser att hon har en skyldighet mot väljarna att berätta, men anser också att redogörelsen är en sak mellan henne och artskyddshandläggaren vid länsstyrelsen.

- Om han tycker att något är fel, får han kontakta mig.

Anledningen till att det krävs citesintyg för hotade arter, är att förhindra illegal handel med de arterna.

Mer läsning

Annons