Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis vill utvidga trafikförbudet

/
  • Polisen vill gärna utvidga trafikförbudet så att det omfattar Storgatan mellan Nygatan och Käppuddsgatan.

Förbud mot nattlig biltrafik på delar av Storgatan infördes i fjol av kommunen, i samråd med polisen. Försöket förlängdes i början av året, och nu vill polisen att det ska utvidgas mot Käppuddsgatan.

Annons

Anledningen till att man införde förbudet var att polisen ansåg att det rörde sig mycket folk ute på nätterna, framför allt utanför stadshotellet. En kväll blev en person påkörd och polisen menade att man kunde minska riskerna för sådana incidenter med hjälp av ett trafikförbud på nätterna.

Polisen är nöjd med försöket, som redan har förlängts en gång tidigare. I en skrivelse till tekniska förvaltningen konstaterar man att det har resulterat i en säkrare miljö och ett större handlingsutrymme för poliser i yttre tjänst.

Men polisen fastslår också att förbudet inte är den enda anledningen till att problemen har minskat.

– Det är inte lika stor publiktillströmming runt restaurangen, säger Josef Wiklund, chef för brottsförebyggande enheten i norra Hälsingland.

Men själva problemet har inte upphört, utan snarare flyttat ett kvarter västerut, menar polisen. Därför vill de utvidga förbudet mot Käppuddsgatan.

– Det är fortfarande väldigt många människor som rör sig där på Storgatan, säger Josef Wiklund.

Han tillägger att flera poliser i yttre tjänst har vittnat om störande bilkörning på Storgatan, eftersom det använts som avstigningsplats inför en krogkväll och efter nattklubbarnas stängning ska många hämtas upp. Dessutom konsumeras det alkohol i bilarna.

– Det är många som stannar sin bil och dricker upp sin alkohol innan de går på krogen, säger Josef Wiklund.

Han ser ett utvidgat förbud som en del i polisens förebyggande arbete och hoppas att kommunen ställer sig positivt till förslaget.

– Då skulle man skapa ett slags gågatan den tiden på dygnet.

Förbudet ska i så fall gälla mellan klockan 22.00 på kvällarna och 04.00 på morgnarna.

Mer läsning

Annons