Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polis larmar själv om underbemanning

Polisens planeringschef har tillbakavisat all kritik om dålig bemanning. Men efter ett brev från en Hudiksvallspolis tar politiker upp frågan.

Annons

I ett brev till alla kommunalråd och oppositionsråd i norra Hälsingland påpekar polismannen att Hälsingepolisen inte ens lyckas nå upp till minimikraven för bemanning. Han framhåller också att norra Hälsingland bara har ett tjugotal poliser i yttre tjänst, medan det finns 120 poliser i yttre tjänst i Gävletrakten.

Hudiksvalls kommunalråd Caroline Schmidt (C) ser allvarligt på situationen.

- Vi är ansvariga för medborgarnas säkerhet. Vi måste självklart gå vidare med det här, säger hon.

Caroline Schmidt har diskuterat brevet tillsammans med Ljusdals kommunalråd Roland Bäckman (S) och Nordanstigs kommunalråd Stig Eng (C). De ska tillsammans ta upp bemanningsfrågan med polisens ledning.

- Är det en sån underbemanning som framhålls i brevet är det bara en tidsfråga innan det får konsekvenser för säkerheten i kommunerna, Roland Bäckman.

Lars Fredin är områdeschef i norra Hälsingland. Han ser bemanningen som ett återkommande sommarproblem.

- Det är alltid färre poliser då. I år har jag själv gjort en del yttre tjänst eftersom det fattas folk, säger han.

Men Lars Fredin tycker inte att man kan säga att de har legat under några minimikrav.

- Egentligen finns det inga exakta föreskrifter om hur många poliser det ska finnas i yttre tjänst. Däremot har vi som mål att ha minst tre patruller ute i Hälsingland, och det har vi inte alltid lyckats med i sommar, säger han.

Mer läsning

Annons