Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar klarar skolan sämre

Skillnaderna mellan flickors och pojkars slutbetyg från grundskolan blir allt större.

Annons

Flickorna drar ifrån, medan pojkarna ligger kvar på samma nivå som i fjol, enligt ny statistik från Skolverket. I Hudiksvall har den totala bilden förbättrats på många fronter, men betygsgapet mellan flickor och pojkar består.

Skolverkets statistik visar att färre pojkar blir behöriga till gymnasieskolan, medan utvecklingen bland flickor går i rakt motsatt riktning. Delar man upp statistiken på olika grupper visar det sig att betygen förbättras för alla elevgrupper, utom för pojkar med utländsk bakgrund och för pojkar som har föräldrar med lägre utbildning.

Utbildnings- och kulturnämndens ordförande i Nordanstig, Boerje Bohlin (S), påpekar att statistiken inte visar alla nyanser på skalan, men medger att situationen givetvis är besvärande.

– Det är ju väldigt individuellt: någon har kanske underkänt i ett enda ämne, medan någon annan saknar godkänt i fem, sex ämnen. Förutsättningarna är väldigt olika, säger Boerje Bohlin.

Någon särskild strategi för att stärka de svagare elevgrupperna har man inte, säger Boerje Bohlin, mer än att stötta i de enskilda fallen. Kommunen anordnar också extra skolgång under loven.

Frågan diskuteras även i Hudiksvall, försäkrar lärande- och kulturnämndens ordförande Stefan Bäckström (C), som dock inte vill kommentera de pedagogiska strategierna.

– Men jag tror inte att man ska särbehandla pojkarna, säger han.

Hur kommunen ska möta de svaga gruppernas behov om de stora, nyligen förvarnade varslen verkställs, återstår att se.

– Men det finns inget absolut samband mellan hur vi organiserar oss, och hur resultaten blir. Det vill jag nog påstå, säger Stefan Bäckström.

Mer läsning

Annons