Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Personer med försörjningsstöd kan nekas hyra lägenhet: ”Det är jättebesvärligt att försöka hyra i dagsläget”

Att få hyra en lägenhet är inte givet för den som har försörjningsstöd. Flera kommunala bostadsbolag nekar att detta är fallet, men enligt Hem & Hyras granskning är bostadssituationen för bidragstagare svår.

Annons

Bostadsbristen finns i hela Sverige och Hälsingland är inget undantag. I regel antas de som söker en lägenhet baserat på inkomst och goda referenser, men alla inkomster räknas inte in av kommunala och privata bostadsbolag – däribland försörjningsstöd.

– Det är jättebesvärligt att försöka hyra i dagsläget. Det gäller genom hela landet och bekymret har ökat med åren. I Hudiksvall som i alla kommuner råder det bostadsbrist, säger Nils-Erik Blomdahl, vd på Hudiksvallsbostäder.

I Ljusdals kommun har kostnaderna för just försörjningsstödet minskat i år jämfört med i fjol. I Hudiksvalls kommun tar cirka sex procent av invånarna emot något sorts bistånd från kommunen, och i Nordanstig är det 4,5 procent. Dessa personer har en betydligt sämre chans att få en bostad i sin kommun.

– Jag ser inte någon risk i att ta emot folk med försörjningsstöd, hyresförlusterna finns ju, men är inte alls stora. Socialtjänstlagen innebär att ingen ska behöva bo på gatan och eftersom vi äger 70 procent av alla hyreslägenheter i Ljusdals kommun så har vi ett samhällsansvar, säger Richard Brännström, vd på Ljusdalshem.

Man måste kunna lita på att människor betalar hyran

Läs även: Huset i Ovanåker är ett av de mest klickade på hela Hemnet

– Jag tycker inte man ska ha inkomstkrav alls, man måste kunna lita på att människor betalar hyran. De bolag som har slopat kraven inte har sämre betalningsförmåga hos sina hyresgäster, säger Johan Pelling som är regionchef för Hyresgästföreningen region Aros-Gävle.

Det blir ett problem i längden

Eftersom inte alla inkomster räknas, löper de med försörjningsbidrag större risk än någon annan att nekas få hyra lägenhet – trots sina goda referenser.

– Dagens system stänger ute många människor från att hyra lägenheter, vilket bidrar till problem kring när man vill ha bostadsområden med människor med olika bakgrunder och som kommer från olika inkomstklasser. Det blir ett problem i längden, säger Johan Pelling.

I princip alla hyresvärdar tar kreditupplysning på potentiella hyresgäster, enligt Hem & Hyras granskning är det 99 procent. Så länge du har en regelbunden inkomst och står utan betalningsanmärkningar i registret ska du i regel komma igenom bostadsbolagens gallring. Försörjningsbidrag, tidigare kallat socialbidrag, är tillräcklig grund för många kommunala och privata hyresvärdar till att neka de sökande.

– Försörjningsstöd är ett rent ekonomiskt bistånd, det räknas därför inte som en inkomst, som föräldrapenning och bostadsbidrag. Om man har försörjningsbidrag får man ett andrahandskontrakt genom kommunen i stället, säger Pia Andersson som är förvaltningschef på social- och omsorgsförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

När man har tre gånger hyran som krav höjer man ribban ytterligare och stänger ute fler

Läs även: Bostadsföretag visste om körobot

Enligt Hem & Hyras granskning av bostadsbolagen i Sverige, så är privata hyresvärdar i regel striktare i sin bedömning av ansökningar som gjorts med försörjningsstöd. Dock räknar inte hälften av landets kommunala bostadsbolag in bostadsbidragen i sin bedömning av ansökanden. Bidrag för just det syftet – att kunna nå gränsen att bli godkänd för de inkomstkrav som ställs. Ofta innebär inkomstkraven att den sökande ska ha tre gånger hyran i lön eller så utgår bostadsbolagen efter Socialstyrelsens riksnorm som avgör hur mycket försörjningsstöd man kan få.

Läs även: Majoriteten av partierna är positiva till privata äldreboenden: "Det gynnar alla i längden"

– Inget av inkomstkraven är bra, enligt mig, i synnerhet om man inte ens får tillgodoräkna försörjningsstödet för att komma upp till nivån då man möter inkomstkravet. Det blir ju nästan onödigt. När bostadsbolag har tre gånger hyran som krav höjer man ribban ytterligare och stänger ute fler, säger Johan Pelling.

Pia Andersson, som är förvaltningschef över social- och omsorgsförvaltningen, har märkt av det ökade trycket på bostadsmarknaden.
Du måste ju ha någonstans att bo oavsett vad dina intäkter kommer ifrån

Läs även: Hudikföretagares miljardprojekt i Gävle: "Allt det här hade vi kunnat göra i Hudiksvall"

– Har du försörjningsstöd, så har du ju en inkomst. Du måste ju ha någonstans att bo oavsett vad dina intäkter kommer ifrån. Vi är generösa i det avseendet, har du tillräckligt med intäkter för hyran har du stor chans att få den om du står i bostadskö, säger Birger Tellin, vd för Nordanstigs bostäder.

I Hudiksvall, Ljusdal och Nordanstig är det enligt kommunerna och bolagen själva inte omöjligt för de som lever på ett försörjningsbidrag att få hyra lägenhet. Om man lever på försörjningsstöd kan man som sökande få kommunen som borgensman på kontraktet, erbjudas hyresgaranti eller få ett andrahandskontrakt via kommunen. Exempelvis i Hudiksvall finns det i nuläget cirka 120 andrahandskontrakt och cirka 300 kommunala hyresgarantier.

– Vi tar även emot de med betalningsanmärkningar så länge de kan få fram en borgensman. Man måste ju ge människor en andra chans. Vi har krav på en fast inkomst, men nekar inte folk lägenheter för att de tjänar lite. Då går vi istället in som rådgivare för att hitta bättre alternativ, säger Richard Brännström, vd på Ljusdalshem.

Läs även: Sara är fast i bostadskön: "Självklart påverkar det min livssituation"

Om man utestängs från den största bostadsaktören minskas chansen att få hyra en lägenhet drastiskt

De privata bostadsbolagen har inte lika många regler som styr hur ansökningar ska hanteras, de kan om de vill neka ansökanden på grunder som inte skulle gälla för de flesta kommunala bostadsbolag. De kommunala bostadsbolagen ingår i allmännyttan, vilket innebär att de inte enbart ska gå med vinst utan även finnas till i allmänhetens tjänst. Därtill har kommuner ansvar för att bostadsförsörjningen fungerar för kommuninvånarna.

Att få hyra lägenhet är en demokratisk rättighet, och står i vår regeringsform, säger Johan Pelling i en telefonintervju.

– I vissa städer, kanske framförallt i Hälsingland, så är allmännyttan dominerande på bostadsmarknaden. Om man då utestängs från den största bostadsaktören minskas chansen att få hyra en lägenhet drastiskt, säger Johan Pelling.

Läs även: Bostadsbristen: Tre gånger längre tid i bostadskön på ett halvår i Ovanåker

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning