Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Parkeringsavgifter på väg tillbaka på 290 p-platser i centrum: "Vi vet att det är trångt om parkeringar"

Nu är det bara ett litet steg kvar för att införa p-avgifter igen i centrala Hudiksvall. Men det blir inte överallt och inte hela veckan.

Annons

Läs även: P-avgifter ett orosmoln

– För oss är det här en tillgänglighetsfråga. Vi vet att det är trångt om parkeringar inne i centrum, säger Mikael Löthstam (S), kommunstyrelsens ordförande.

P-avgifter kommer att gynna handeln, anser Löthstam. Men bland annat Moderaterna menar precis tvärtom att gratisparkeringar gynnar handeln bäst.

Kommunstyrelsen beslutade under tisdagen att ställa sig bakom ett förslag om att återinföra parkeringsavgifter. Men nu blir det inte avgifter överallt, på cirka 290 av 1 600 p-platser, och bara på vardagar mellan klockan 9 och 16.

Det kommer att kosta tio kronor i timmen att parkera på Salutorget, Garvaren, Milstolpen och bakom museet.

– Det är för att möta den diskussion som varit. Tanken är att det blir fritt på lördagar för att stimulera att folk kommer hit och handlar, säger Löthstam och tillägger att på kvällar och helger finns inte problematiken med att folk som arbetar i centrum tar upp p-platser för handelns kunder.

Läs även: P-avgifter får vänta

Under den förra majoriteten infördes gratisparkeringen med P-skiva. En konsultrapport visade bland annat att gratisparkeringen utnyttjas av arbetspendlare som då riskerar att ta upp p-platser för handels kunder.

Det här vill det nya styret komma åt genom att införa p-avgifter under vardagar på de större parkeringsplatserna i centrum.

Läs även: Hudikbilisterna bättre på att parkera rätt

När frågan var uppe i kommunfullmäktige i slutet av förra året, fick oppositionen igenom en återremiss. Då ställdes ett par frågor till lokala fastighetsägare och svaren innehöll både positiva och negativa åsikter om p-avgifter.

Från moderathåll har förslaget kritiserats för att det kommer att bli rörigt för bilisterna med olika regler runt om i stan.

– Man inte har lyssnat, det är ett spel för galleriet. Jag tycker att antingen har man p-skiva eller inte, säger oppositionsrådet Jonas Holm (M), och flaggar för att p-avgiften kan komma att tas bort igen om de får makten vid nästa val.

– Vi har ju redan i dag olika system. Ett antal privata fastighetsägare har parkeringsavgifter, svarar Mikael Löthstam.

Under tisdagens möte i kommunstyrelsen, lade Centerpartiet ett motförslag att i stället korta den fria parkeringen på de ovan nämnda p-platserna från tre timmar till två timmar. Det som ett sätt att komma åt arbetsplatsparkeringen. Förslaget röstades ned.

Nu ska p-avgifterna även få godkänt av kommunfullmäktige, vilket är högst troligt eftersom Sverigedemokraterna rösta för p-avgifterna i kommunstyrelsen.

Men bara p-avgifter kommer hur som helst inte att räcka för att öka tillgängligheten.

– Vi behöver få fler parkeringsplatser, säger Mikael Löthstam.

Diskutera lokala politiska nyheter på Facebook i gruppen Politik i Hudiksvall. Sök upp gruppen eller klicka här!

Mer läsning