Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På postkontoret i Hudiksvall: "Jag tycker det har fungerat väldigt bra"

Att vara brevbärare idag skiljer sig på många sätt från hur det var förr. Turerna utomhus blir längre och manuell sortering ersätts av maskiner. Trots kritiken mot Postnord vittnar flera brevbärare i Hudiksvall om en positiv omorganisering.

Annons

Klockan är halv tio på onsdagen. På postkontoret i Hudiksvall står brevbärare längst rader av små fack och sorterar upp dagens post. Idag är det är inte lika mycket post att sortera som det var förr. Sorteringen har effektiviserats de senaste åren och nu kommer många brev färdigsorterade i blåa lådor - redo att delas ut.

Hanna Blombäck sorterar upp posten som inte sköts av maskinen.

– Man hörde mycket av de som startade med det här tidigare att det har varit mycket fel, men jag tycker det har fungerat väldigt bra. Jag upplever det som väldigt skönt att slippa sortera den där posten på morgonen och istället bara ta det på sidan om, säger brevbäraren Hanna Blombäck.

Hon är en av de som snabbt har tagit till sig det nya rutinerna. Omorganisationen i Hudiksvall började i februari och då rådde det delade meningar om förändringarna, men nu tycks flera av brevbärarna vara nöjda med situationen. En av dessa är Iiris Lärka, hon har jobbat på posten sedan 1975, först som kassör och nu som brevbärare.

– Det var just i inkörningsporten när vi började som det var lite osäkert, men sen har vi justerat det så att det fungerar, säger hon.

Läs mer: Ingen postudelning – drygt tusen hushåll drabbade i ett av Edsby-distrikten

Iiris Lärka har jobbat på posten i 41 år. Hon ser inga problem med omorganiseringen.

För några år sedan skulle man kunna höra brevbärarna på postkontoret fråga varandra om namnet på Anderssons son, eller vem som hör till lådan vid det röda huset längst vägkanten. Men idag sköter maskinen det mesta, även om vissa brev fortfarande kräver brevbärarnas lokalkännedom.

– Är adressen rätt så ska det komma rätt, det är ju så. Sen får vi vissa brev som maskinen inte sorterar och då får vi sortera upp det manuellt och då vet vi oftast vart det ska, säger Iiris Lärka.

Läs mer: Jan på Posten bäst på Ljusdal – igen: "Jag har ett riktigt brevbärarminne"

I blåa lådor kommer färdigsortera post in till brevbärarna.

Men helt enkelt är det inte, särskilt inte innan man har fått in alla rutiner. Cemil Basak jobbar sin första sommar på posten.

– Det är lite svårt, man måste passa tider och det är lite stressigt och tufft, säger han. Men han förklarar också att han trivs väldigt bra på sin arbetsplats.

Cemil Basak jobbar sin första sommar på Postnord i Hudiksvall.

Postnord har fått kritik för sin postutdelning men i Hudiksvall tycks det vara frid och fröjd, iallafall enligt dessa medarbetare och produktionschefen Håkan Wallin. Vad är det som gör postutdelningen i Hudiksvalls unik?

– Vi har en daglig uppföljning på våra processer och kundsynpunkter, när det blir fel åtgärdar vi det omgående, säger Håkan Wallin.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning