Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oväntade fångster i Lillfjärden: "Det är ingen dyngsjö"

Tidigare undersökningar visar att fisken i Lillfjärden är betydligt mindre påverkade av miljögifter än förväntat. Nu pågår en studie som antyder att sjön också har en stor betydelse för fiskars reproduktion.

Annons

Fiskesamordnare Johan Andreasson med Lillfjärdens yngelfälla.

– Lillfjärden måste omvärderas, det är ingen dyngsjö. Lillfjärden bara växer i betydelse, säger Johan Andreasson, fiskesamordnare i Hudiksvalls kommun.

På onsdagsmorgonen hade han sällskap av en skolklass för att vittja fällan som räknar yngel. Då fanns det 300 yngel av sex olika arter i fällan. Det är abborre, mört, gärs, nors, braxen eller björkna som fastnar i fällan.

Torsdagens resultat blev 820 norsar, 5 mörtar och 5 björkna. Enligt Johan Andreasson innebär det att med nuvarande flöde har 8 000 norsar släppte ut sig från Lillfjärden under senaste dygnet.

Inga yngel av gös eller gädda påträffats. Å andra sidan är inte gädda någon som kan förväntas eftersom Lillfärden inte är någon typisk lekmiljö för gädda.

– Däremot vet vi att det finns gös i både Lillfjärden och kanalen, så det är litet förvånande att vi inte ser några gösyngel, säger Johan Andreasson.

Läs mer: Oväntade gifter i fisk och Lillfjärden överraskade positivt

Den allmänna uppfattningen är att fiskyngel vandrar ut från sjöarna under sommaren. I fjol gjordes en studie i Lillfjärden under maj månad och då var det enbart yngel från samma säsong som fastnade i fällan.

Den studie som pågår just nu fokuserar alltså på vårflodens betydelse och det som överraskar mest är upptäckten att fjolårsyngel funnits kvar i sjön och vid den här tiden på året söker sig ut i havet.

Läs mer: Okunskap bakom utsläpp

– Lillfjärden har sannolikt stor betydelse för det fiskbestånd som finns i Hudiksvallsfjärden, säger Johan Andreasson.

Räkningen av yngel kommer att fortsätta under resterande del av april månad. Hudiksvalls kommun har beviljats pengar för en studie kring Lillfjärden där elever från Läroverket kommer att delta. I den studien inkluderas även fågellivet, bland annat schweiziska forskare kommer till Hudiksvall på grund av den unika omständigheten att den vanligtvis så skygga fjällgåsen under sin migration norrut stannar till vid Lillfjärden utan att skrämmas av människor.

Läs mer: Fiske efter miljögifter

Mer läsning