Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Otydligt uppdrag får kritik

/

Kommunstyrelsen måste tydliggöra HNA:s uppdrag. Och det behövs en levande näringslivsstrategi.

Annons

Det är slutsatser som dras i en granskningsrapport.

- Vi har för mycket varit en diversehandel tidigare, säger Håkan Rönström (M), ordförande i Hudiksvalls Näringslivs AB, HNA.

Han skriver under på den kritik som framförs i rapporten av Pwc.

- Det är synpunkter vi har fört fram.

Pwc bedömer i rapporten att det finns en stor ambition i näringslivsorganisationen och ett stort kommunalt intresse för ett bra näringslivsklimat. Det är även positivt att kommunen är aktiv i arbete att förbättra relationerna med näringslivet.

Men det saknas en "ledstjärna", en näringslivsstrategi med mål för näringslivsverksamheten. Det ligger på kommunstyrelsen att skapa en effektivare näringslivsorganisation och förbättra ledning, styrning och analys.

Tidningen har tidigare berättat att det saknats ägardirektiv för kommunala bolag, däribland HNA. Och att formulera sådana direktiv, med kommunens förväntningar och krav på bolagen, är ett arbete som pågår.

Det talas i rapporten också om att HNA:s uppdrag är otydligt, att en ansvarsfördelning måste göras mellan kommunstyrelse, HNA, och KNS, alltså Kommun och näringsliv i samarbete.

- Jag tycker inte att den är så fruktansvärt kritiskt, utan pekar på möjligheter, säger Håkan Rönström om rapportens slutsatser.

Han upplever att HNA jobbat bra ändå, men verksamheten måste renodlas. Verksamheten ska fokusera på marknadsföring och jobba med befintliga företag och nyetableringar.

Han anser att kommunstyrelsen inte riktigt har haft grepp om sitt näringslivsbolag.

- HNA ska vara ett redskap för kommunledningen, och inte leva ett eget liv.

Mer läsning

Annons