Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osynlig fest för ramadan

/
  • Abbas Bajalan ska fira eid al-fitr, men för honom blir det inte något stort firande.- Det blir lite extra god mat.

På söndag firar muslimer världen över fastemånadens avslutningsfest. Men i Hudiksvalls butiker passerar högtiden obemärkt, något som kan göra att handeln går miste om stora summor.

Annons

Ungefär 300 000 svenskar har fastat under ramadan, som på söndag avslutas med högtiden eid al-fitr.

Förutom att det är en stor matfest brukar släkten samlas och man ger gåvor till varandra. Framförallt är det barnens högtid med kläder och leksaker som presenter. Men efter en rundvandring i Hudiksvall har tidningen inte kunnat hitta en enda butik som skyltar inför festen.

Den största orsaken verkar vara okunskap.

- Oj, det hade jag ingen aning om, säger Erik Hedvall, som är butikschef för Albins leksaker.

Han hade kanske gjort en reklamkampanj om han hade vetat att högtiden närmade sig.

- Det hade varit roligt att fånga upp. Fast då måste nog någon som firar högtiden lära mig lite mer om vad det innebär, säger han.

Enligt branschorganisationen Svensk Handel omsätter högtiden mellan 1,3 och 1,6 miljarder kronor. Svensk Handel tror att den summan skulle vara betydligt högre om det fanns en större medvetenhet hos matvaruhandeln och detaljhandeln.

- Det rör sig antagligen om flera miljoner kronor. När kunder blir sedda känner de sig hemma i butiken och handlar troligtvis mer just där, säger omvärldsanalytiker Meta Troell, till Sveriges radio.

En butik som tidigare har haft speciella kampanjer inför muslimska högtider är Hudik Livs.

- Men nu har vi bara haft något litet rabatterbjudande. Vi har mycket svenska kunder som inte firar ramadan, säger Abbas Bajalan från Hudik Livs.

Mer läsning

Annons