Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Osäker väg oroar föräldrar

/
  • Niklas Paulsson och Mats Jonsson är engagerade i den lokala skolstyrelsen och har länge kämpat för att det ska byggas en säker övergång i korsningen Forsavägen-Ringvägen i Iggesund.

Sedan nya E 4 öppnade i oktober har mängden tung trafik på Forsavägen i Iggesund ökat markant. I korsningen med Ringvägen passerar det många barn som är på väg till skolan inne i Iggesund, trots att det helt saknas övergångsställen.

Annons

I flera år har föräldrar varnat för riskerna i korsningen. Både små och stora barn från området Brunnsnäs tar den kortaste vägen till skolan, vilket antingen blir vid Ringvägen eller en bit västerut vid Tools.

Både ställena är lika farliga och upprörda föräldrar i den lokala skolstyrelsen har under lång tid kämpat för att få till en lösning. Men än har ingenting hänt.

– Den första kontakten med Trafikverket hade vi redan 2009. Sedan har frågan stötts och blötts. Men det var ju knappast någon överraskning att nya E4 skulle bli klar färdig i oktober, och i samband med det så ökade trafiken här till tolv tunga lastbilar i timmen, dygnet runt året runt, säger Mats Jonsson, vice ordförande i lokala skolstyrelsen vid Iggesunds skola.

Föräldrarna har fört fram åsikten att det måste till en planfri korsning, det vill säga en bro eller en tunnel, för att barnen ska vara riktigt säkra.

– Till och med Trafikverket har konstaterat att den raka och fina Forsavägen inbjuder till hög hastighet. Det betyder att det är lastbilar på 40-50 ton som kommer i full fart på en väg där det kan springa ut barn på vägen.

Det har inte inträffat någon incident med barn inblandade i korsningen, men på ena sidan är djupa spår efter en lastbil som inte fick stopp.

– Här ser man vad som händer när det går för fort, säger Niklas Paulsson och pekar på en stor grop i slänten bredvid korsningen.

Det senaste i ärendet är att Iggesunds bruk har lämnat ett förslag som föräldrarna tycker ser mycket bra ut. Det går ut på att man rätar ut Ringvägen så att den går ihop med Forsavägen och det blir möjligt att bygga en tunnel bara ett stenkast från där korsningen är i dag.

Men även om det beslutades om en sådan lösning så tar det lång tid innan en tunnel skulle kunna vara på plats, vilket betyder många månader av oro för föräldrarna när barnen ska hem från skolan.

– Det känns som att det här ärendet har hamnat mellan stolarna, men vi hoppas att det inte ska hända en olycka innan man kommer fram till en lösning, säger Niklas Paulsson.

Mer läsning

Annons