Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Örfilar bra enligt rektorns inlägg

/
  • Fredrik Röjd är platschef för Svågadalen och rektor på Svågadalens skola. Han är även ersättare för Moderaterna i utbildningsnämnden i Ljusdal.

"Örfilar är världens mest framgångsrika pedagogiska metod."

Annons

Så skrev Fredrik Röjd, rektor på Svågadalens skola och platschef för Svågadalen, i en diskussionstråd på Facebook.

– Jag gjorde ett par uttalanden för att provocera, men jag gick över gränsen i min politiska satir, säger Fredrik Röjd.

När kommunchefen Bengt Friberg fick kännedom om händelsen kallade han genast till sig rektorn som fick förklara sig.

I diskussionstråden som handlade om hedersrelaterat våld skriver Röjd bland annat; "Jag brukar berätta följande: Rasism är en sjuk ideologi som bygger på olika etniska grupper som kan utvärderas med bakgrund av deras genetiska etnicitet. Själv är jag absolut inte rasist, men förbehåller mig rätten att fysiskt tillrättavisa ALLA som inte kan anpassas till verklighetens Sverige".

Fredrik Röjd säger att han använde sig av politisk satir i sina uttalanden.

– Det här är inte mina åsikter, det var tänkt som ett skämtsamt inlägg. Jag inser nu att det var dumt skrivet. Det är naturligtvis inga åsikter som jag har. Jag är djupt demokratisk och humanist, säger Röjd.

Fredrik Röjd är platschef för Svågadalen och rektor på Svågadalens skola. Han är även ersättare för Moderaterna i utbildningsnämnden i Ljusdal. I inläggen jämför han också förre socialdemokratiska ledaren Göran Persson, Anders Behring Breivik och Stefan Löfven, nye ledaren för socialdemokraterna, med varandra. "...Jag ser dock vissa likheter mellan Göran P, Breivik samt den senaste dåren - Löfjärt eller vad S nya man heter".

– Vi har varit väldigt tydlig med hur olämpligt det är att uttrycka sig på det vis han har gjort, kommenterar kommunchef Friberg.

En utredning kring om uttalandena på nätet strider mot något i anställningsavtalet mellan kommunen och Fredrik Röjd ska nu inledas. I praktiken betyder det att han riskerar att få sparken.

Läs mer i Hudiksvalls Tidning tisdag 15 maj.

Mer läsning

Annons